Groot huis van twee bouwlagen, een schilddak en kelders onder het achtergedeelte in Utrecht

Lange Nieuwstraat 20
3512PH Utrecht

Bouwjaar: 18e en 19e eeuw

Beschrijving van Groot huis van twee bouwlagen, een schilddak en kelders onder het achtergedeelte

Een groot 18e eeuws huis van twee bouwlagen, een schilddak en kelders onder het achtergedeelte. Dit pand kan opgebouwd zijn uit twee kleinere voorgangers, hetgeen echter niet meer in de huidige opzet herkenbaar is. De zijgevels zijn van middeleeuwse oorsprong. De opzet van het huidige pand op een min of meer vierkante plattegrond is volledig van 18e eeuws karakter. Dit geld voor het gehele interieur, zoals deuren en plafonds. De kap is nog wel van 18e eeuwse oorsprong, de zakgoot is echter buiten werking gesteld door tussen de schilden een vlakke dekking aan te brengen. Hierbij zijn de vier makelaars op de hoekkepers afgezaagd. Het huis is onderkelderd door twee identieke kelders met kelderlichten aan de achterzijde, bereikbaar via een aanbouw. De voorgevel heeft een 19e eeuws karakter, de indeling is, met uitzondering van de linker deur, nog oorspronkelijk. De achtergevel heeft 19e eeuwse ramen. Het huis is van belang vanwege de 18e eeuwse opzet en de 19e eeuwse afwerking. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)