Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Hoekhuis van twee bouwlagen, een kelder en een kap evenwijdig aan de straat in Utrecht

Woonhuis

Lange Nieuwstraat 15
3512PA Utrecht
Utrecht

Bouwjaar: 17e eeuw


Beschrijving van Hoekhuis van twee bouwlagen, een kelder en een kap evenwijdig aan de straat

Een 17e eeuws hoekhuis van twee bouwlagen, een kelder en een kap evenwijdig aan de straat. Dit huis is vermoedelijk in opzet gelijk aan Lange Nieuwstraat 13, dat eens twee huizen geweest is, waarmee het de kap deelt. Het voorhuis met moer- en kinderbalklagen, een kelder met tongewelf en een kap met eiken spanten is hoofdzakelijk 17e eeuws. In de muur aan de steeg zijn sporen te herkennen van een middeleeuwse voorganger. De topgevel aan de steeg bevat op zolder de oorspronkelijke ramen. De voorgevel is oorspronkelijk, echter met 19e eeuwse ramen. Aan de achterzijde van het huis is in de 17e eeuw een achterhuis, met moer- en kinderbalklagen met sleutelstukken, toegevoegd. De kap hiervan is vervangen door een plat dak. Het huis is waarschijnlijk een van drie identieke huizen, die in een bouwstroom zijn gebouwd. Dit pand is van bouwhistorisch belang als voorbeeld van eenvoudige architectuur, en bovendien als mogelijk onderdeel van een bouwstroom. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 450439
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Hoekhuis van twee bouwlagen, een kelder en een kap evenwijdig aan de straat in Utrecht

Huis bestaande uit twee bouwlagen, een kap loodrecht op de straat en een kelder onder het achterste deel

Lange Nieuwstraat 23
Utrecht
Een 18e eeuws huis bestaande uit twee bouwlagen, een kap loodrecht op de straat en een kelder onder het achterste deel. De opzet van het 18..

Herenhuis in neo-classicistische stijl

Lange Nieuwstraat 11
Utrecht
Lange Nieuwstraat Inleiding In oorsprong vermoedelijk ouder HERENHUIS, rond 1850 verbouwd in neo-classicistische stijl. Omschrijving D..

Groot huis van twee bouwlagen, een schilddak en kelders onder het achtergedeelte

Lange Nieuwstraat 20
Utrecht
Een groot 18e eeuws huis van twee bouwlagen, een schilddak en kelders onder het achtergedeelte. Dit pand kan opgebouwd zijn uit twee kleine..

Breed huis bestaande uit twee bouwlagen

Lange Nieuwstraat 9
Utrecht
Een breed 17e eeuws, maar in aanleg ouder, huis, bestaande uit twee lagen, een kap evenwijdig aan de straat en een kelder onder een deel van..

Pand met 18e-eeuwse lijstgevel

Lange Nieuwstraat 8
Utrecht
Pand met 18e eeuwse lijstgevel.

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)