Hoekhuis van twee bouwlagen, een kelder en een kap evenwijdig aan de straat in Utrecht

Lange Nieuwstraat 15
3512PA Utrecht

Beschrijving van Hoekhuis van twee bouwlagen, een kelder en een kap evenwijdig aan de straat

Een 17e eeuws hoekhuis van twee bouwlagen, een kelder en een kap evenwijdig aan de straat. Dit huis is vermoedelijk in opzet gelijk aan Lange Nieuwstraat 13, dat eens twee huizen geweest is, waarmee het de kap deelt. Het voorhuis met moer- en kinderbalklagen, een kelder met tongewelf en een kap met eiken spanten is hoofdzakelijk 17e eeuws. In de muur aan de steeg zijn sporen te herkennen van een middeleeuwse voorganger. De topgevel aan de steeg bevat op zolder de oorspronkelijke ramen. De voorgevel is oorspronkelijk, echter met 19e eeuwse ramen. Aan de achterzijde van het huis is in de 17e eeuw een achterhuis, met moer- en kinderbalklagen met sleutelstukken, toegevoegd. De kap hiervan is vervangen door een plat dak. Het huis is waarschijnlijk een van drie identieke huizen, die in een bouwstroom zijn gebouwd. Dit pand is van bouwhistorisch belang als voorbeeld van eenvoudige architectuur, en bovendien als mogelijk onderdeel van een bouwstroom. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)