Meer dan 63.000 rijksmonumenten

Pand van middeleeuwse oorsprong, thans voorzien van een ingezwenkte halsgevel uit de eerste helft van de 19e eeuw, bestaande uit twee bouwlagen met kap loodrecht op de straat in Utrecht

Lange Lauwerstraat 22
3512VJ Utrecht
Utrecht

Beschrijving van Pand van middeleeuwse oorsprong, thans voorzien van een ingezwenkte halsgevel uit de eerste helft van de 19e eeuw, bestaande uit twee bouwlagen met kap loodrecht op de straat

Pand van middeleeuwse oorsprong, thans voorzien van een ingezwenkte halsgevel uit de eerste helft van de 19e eeuw, bestaande uit twee bouwlagen met kap loodrecht op de straat. Het betreft hier een in opzet grotendeels gaaf bewaard eenlaags huis. De moerbalken met peerkraalsleutelstukken op de beganegrond zijn nog alle aanwezig. De balken zijn aan de rechterzijde ingelegd in de muur van het buurpand. De achtergevel bezat vermoedelijk een top maar is nu afgeknot. Bij het aanbrengen van de voorgevel is de oorspronkelijke kap vernieuwd en uitgebouwd tot verdieping. Het pand is van groot bouwhistorisch belang voor wat betreft de middeleeuwse bouwdelen. De voorgevel is van architectonisch belang. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)