Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Koetshuis van het huis Leedenberch in Utrecht

Woonhuis

Keizerstraat 20
3512EB Utrecht
Utrecht


Beschrijving van Koetshuis van het huis Leedenberch

17e-eeuws koetshuis van het huis Ledenberch (Drift 17, beschermd monument). Groot, monumentaal opgezet gebouw van een bouwlaag en twee forse zadeldaken evenwijdig aan de straat, met centrale poort in voor- en achtergevel. De voorpoort onder, gedrukte boog, wordt geflankeerd door twee pilasters. Aan weerszijden hiervan bevinden zich recentere poorten, waarboven dakkapellen op de plaats van een oudere onderbreking in de gootlijst. Het fries wordt gekornist over de pilasters voortgezet. Links van de poort zit een oculus. De achtergevel heeft een geprofileerde kroonlijst. De centrale achterpoort is gevat in een houten omlijsting en heeft onder een hoofdgestel pilasters met bosschages waarop omlijst middenveld, beƫindigd in spiegelbogen. Boven de poort een half rond bovenlicht met uit het midden stralende roeden. Aan weerszijden van de poort behoren twee grote vensters tot de opzet van de gevel. De topgevels zijn afgedekt met natuurstenen waterlijsten en hebben zandstenen voluten op de schouders, met name aan de achterzijde rijk bewerkt en met draperie gesierd. Het koetshuis beslaat de gehele breedte van het erf. Aan de oude opzet van de claustrale percelen herinnert de middeleeuwse erfafscheiding, waarop de achterste rechter topgevel rust, en die van daaruit naar het westen loopt. De voorste topgevel is van oudere oorsprong, terwijl de linker topgevels van middeleeuwse steen zijn gebouwd. Het pand is van grote architectonische waarde en tevens van historische waarde vanwege zijn plaats in de stedebouwkundige structuur. Het is van groot belang voor de opzet van het erf van Drift 17. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 450433
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Koetshuis van het huis Leedenberch in Utrecht

Pand van twee bouwlagen met nok loodrecht op de straat, bestaande uit een middeleeuws eenlaagshuis met kap in de 17e of 18e eeuw vergroot tot (voor)hu ..

Keizerstraat 14
Utrecht
Pand van twee bouwlagen met nok loodrecht op de straat, bestaande uit een middeleeuws eenlaagshuis met kap (met de nok evenwijdig aan de str..

Pand met bakstenen gevel met natuurstenen kroonlijst en dito tympanen boven de kruisvensters

Keizerstraat 35
Utrecht
Pand met bakstenen gevel met natuurstenen kroonlijst en dito tympanen boven de kruisvensters. Fraaie gedecoreerde natuurstenen ingang, 1645.

Pand met verdieping onder dwarsgeplaatst, pannen zadeldak tussen trapgevels

Lange Jufferstraat 10
Utrecht
Uit de vijftiende eeuw daterend pand met verdieping onder dwarsgeplaatst, pannen zadeldak tussen trapgevels. De gevel aan de zijde van de bi..

Incassobank

Nobelstraat 4
Utrecht
Inleiding BANKGEBOUW met CONCIERGEWONING, in 1920 gebouwd voor de Amsterdamse Incassobank, naar ontwerp van architecten Baanders en D.J. He..

Pand met gevel met rechte kroonlijst bogen met natuurstenen blokken boven de vensters

Ambachtstraat 11
Utrecht
Pand met gevel met rechte kroonlijst bogen met natuurstenen blokken boven de vensters. Midden XVII.

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)