Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Vechthuis in Utrecht

Woonhuis

Jagerskade 13
3552TL Utrecht
Utrecht

Bouwjaar: 16e eeuw met latere aanpassingen


Beschrijving van Vechthuis

Laat 16e eeuws eenlaags bedrijfspand annex woonhuis, eens deel uitmakend van de langs de Vecht gelegen lintbebouwing, met de kap evenwijdig aan de straat. Dit eenlaags huis bestaat uit een vijf traveeƫn brede gevel, tussen twee trapgevels. De achtergevel heeft als muurbeeindiging een tandlijst. In de zijgevels zijn dichtgemetselde kloosterkozijnen ter hoogte van de zolder te herkennen. De nog oorspronkelijke kap bestaat gedeeltelijk uit hergebruikte oudere onderdelen. De moer en kinderbintenbalklaag heeft balken die aan een zijde peerkraalsleutelstukken hebben die deel uit maken van de balk en aan de andere zijde toegevoegde dito sleutelstukken. Bij de restauratie in 1977 is de voorgevel herbouwd in 19e eeuwse trant. Het pand is van bouwhistorisch belang voor wat betreft het casco, exclusief de voorgevel. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 450429
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Vechthuis in Utrecht

Brugwachtershuisje Rode Brug

Jagerskade 2 (bij)
Utrecht
Inleiding Rond 1890 aan de oostzijde van de Vecht gesitueerde, ten behoeve van de naastgelegen Rode Brug gebouwd BRUGWACHTERSHUISJE, uitgev..

Poortgebouw joodse begraafplaats

Zandpad 2
Utrecht
Omschrijving POORTGEBOUW van de Israƫlitische begraafplaats, bestaande uit poortgebouw (waaronder beheerderswoning, links en aula, rechts)..

Lijkenhuisje joodse begraafplaats

Zandpad 2
Utrecht
Omschrijving BAARHUISJE gelegen in de rooilijn aan de rechterzijde van het poortgebouw, hiermee verbonden door een muur. Pand op rechthoeki..

Joodse begraafplaats

Zandpad 2
Utrecht
Omschrijving Eenvoudige rechthoekige AANLEG met staande GRAFSTENEN in evenwijdige rijen in perken aan weerszijden van het middenpad. De oud..

Poortgebouw klooster Nieuwlicht

Laan van Chartroise 168
Utrecht
Poortgebouw op brug, omstreeks 1500, overblijfsels van het klooster Nieuw Licht.

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)