Rijksmonumenten > Vechthuis > Utrecht

Vechthuis in Utrecht

Route naar Vechthuis Route berekenen

Kaart voor Vechthuis in Utrecht

Beschrijving | Recensies (0)

Beschrijving Vechthuis

Laat 16e eeuws eenlaags bedrijfspand annex woonhuis, eens deel uitmakend van de langs de Vecht gelegen lintbebouwing, met de kap evenwijdig aan de straat. Dit eenlaags huis bestaat uit een vijf traveeën brede gevel, tussen twee trapgevels. De achtergevel heeft als muurbeeindiging een tandlijst. In de zijgevels zijn dichtgemetselde kloosterkozijnen ter hoogte van de zolder te herkennen. De nog oorspronkelijke kap bestaat gedeeltelijk uit hergebruikte oudere onderdelen. De moer en kinderbintenbalklaag heeft balken die aan een zijde peerkraalsleutelstukken hebben die deel uit maken van de balk en aan de andere zijde toegevoegde dito sleutelstukken. Bij de restauratie in 1977 is de voorgevel herbouwd in 19e eeuwse trant. Het pand is van bouwhistorisch belang voor wat betreft het casco, exclusief de voorgevel.

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed

Gerelateerde monumenten in de buurt van Vechthuis in Utrecht

1. 1
    Handel en kantoor
    Van Sijpesteijnkade 25
    3521 AH Utrecht
    Inleiding In 1912 naar ontwerp van L. Verbeek van der Sanden tot KANTOOR verbouwd ouder woonhuis, gesitueerd aan de voormalige Leidse Rij..
  2. 2
    Vinkepand
    Vredenburg 40
    3511 BD Utrecht
    Inleiding In 1857 in opdracht van J.C. van Berkum ontworpen WOONHUISCOMPLEX van vijf woonhuizen aan de Catharijnekade in één opzet in n..
  3. 3
    Pand
    Vredenburg 34
    3511 BD Utrecht
    Pand met Lod. XV geveltop, hardstenen régence kuif op modern gebouw, midden XVIII.
  4. 4
    Pand met verdieping en zadeldak tussen puntgevels
    Voor Clarenburg 7
    3511 JE Utrecht
    17e eeuws huis op een 16e eeuwse kelder. 18e eeuwse tuinkamer, 19e eeuws achterhuis. Pand met verdieping en zadeldak tussen puntgevels. V..
  5. 5
    Samengesteld, gedeeltelijk onderkelderd, huis
    Achter Clarenburg 2
    3511 JJ Utrecht
    Samengesteld, gedeeltelijk onderkelderd, middeleeuws huis, uit de vroegste bouwfasen zijn nog verschillende gave details aanwezig, zoals ..