Meer dan 63.000 rijksmonumenten

Huis bestaande uit twee bouwlagen en een kap loodrecht op de straat, met een ingezwenkte halsgevel in Utrecht

Jacobijnenstraat 7
3512TH Utrecht

Bouwjaar: middeleeuwen (oorsprong) ca. 1800 (gevel)

Beschrijving van Huis bestaande uit twee bouwlagen en een kap loodrecht op de straat, met een ingezwenkte halsgevel

Een van oorsprong middeleeuws huis, thans bestaande uit twee bouwlagen en een kap loodrecht op de straat, met een ingezwenkte halsgevel van ca 1800. Het oorspronkelijke huis had slechts een bouwlaag met kap en was mogelijk onderkelderd. In de 17e eeuw werd het huis met een laag verhoogd waarbij de originele achtergevel werd aangevuld met behoud van de middeleeuwse topgevel. Deze topgevel werd in 1902 nogmaals verhoogd bij een verbouwing van de zolder. Kort na 1800 werd de voorgevel; vervangen door een klokgevel met natuurstenen dekplaten en empire ramen. Het pand is door zijn verhoudingen een gaaf voorbeeld van middeleeuwse zijstraat bebouwing. Het pand is van bouwhistorisch belang voor wat betreft het casco van voor 1902 inclusief de voor en achtergevel. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)