Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Huis, thans bestaande uit drie bouwlagen met kelder en een kap loodrecht op de straat in Utrecht

Woonhuis

Haverstraat 6
3511NC Utrecht
Utrecht

Bouwjaar: middeleeuwen (oorsprong) 1619 (verbreding)


Beschrijving van Huis, thans bestaande uit drie bouwlagen met kelder en een kap loodrecht op de straat

In oorsprong tweelaags middeleeuws huis, thans bestaande uit drie bouwlagen met kelder en een kap loodrecht op de straat. Bij de verbreding van de Haverstraat in 1644 werd het huis aan de voorzijde ingekort en aan de achterzijde uitgebreid. Belangrijke delen van het middeleeuwse huis met eiken moer en kinderbalklagen met gotische sleutelstukken zijn bewaard gebleven. Van de 17e- en 18e eeuwse verbouwingen dateren diverse bouwdelen, waaronder een merkwaardige insteek verdieping op de beganegrond met een trap, kasten en dergelijke en een 19e- begin 20e eeuwse schouw op de verdieping. Rond het midden van de 19e eeuw werd het huis met een tweede verdieping verhoogd en voorzien van een nieuwe voorgevel met dorische pilasters in de trant van Zocher, vergelijkbaar met de bebouwing aan de Van Asch van Wijckskade. Het pand is van bouwhistorisch, architectonisch en historisch belang. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 450419
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Huis, thans bestaande uit drie bouwlagen met kelder en een kap loodrecht op de straat in Utrecht

Pand van middeleeuwse oorsprong, bestaande uit vier bouwlagen met de kap evenwijdig aan de straat en verschillende kelders

Haverstraat 2
Utrecht
Pand van middeleeuwse oorsprong, bestaande uit vier bouwlagen met de kap evenwijdig aan de straat en verschillende kelders, waarvan een met ..

Pand met lijstgevel met empire-ornament

Oudegracht 205
Utrecht
Pand met lijstgevel met empire-ornament, omtrent 1800.

Winkelwoonhuis gebouwd in eclectische stijl opgetrokken met neo-renaissance elementen

Oudegracht 203
Utrecht
Oudegracht 203 Inleiding WINKELWOONHUIS, in 1897 naar ontwerp van architect W.J. van Vogelpoel gebouwd in eclectische stijl opgetrokken me..

Pand, tegenwoordig bestaande uit vier bouwlagen, een kelder en een werfkelder

Oudegracht 207
Utrecht
Middeleeuws pand, tegenwoordig bestaande uit vier bouwlagen, een kelder en een werfkelder. Dit eind 14e-eeuwse pand bestond oorspronkelijk ..

Pand met lijstgevel

Oudegracht 209
Utrecht
Pand met lijstgevel, XIX.

Kaart & Routeplanner


Foto's (2)