Meer dan 63.000 rijksmonumenten

Pand van middeleeuwse oorsprong, bestaande uit vier bouwlagen met de kap evenwijdig aan de straat en verschillende kelders in Utrecht

Haverstraat 2
3511NC Utrecht
Utrecht

Beschrijving van Pand van middeleeuwse oorsprong, bestaande uit vier bouwlagen met de kap evenwijdig aan de straat en verschillende kelders

Pand van middeleeuwse oorsprong, bestaande uit vier bouwlagen met de kap evenwijdig aan de straat en verschillende kelders, waarvan een met tongewelf. Het huidige huis staat ter plaatse van waarschijnlijk twee middeleeuwse huizen, die in de 17e eeuw zijn samengevoegd. Bij de verbreding van de Haverstraat in 1644 kon dit huis niet naar achteren toe worden uitgebreid in verband met de grens van de huizen aan de Oudegracht. Zo is een relatief breed en ondiep huis ontstaan. De 17e eeuwse situatie is in grote lijnen gaaf bewaard. De spiltrap over alle verdiepingen is nog aanwezig evenals de moer en kinderbalklagen op de verdiepingen. Voorts heeft het huis nog een deel van de middeleeuwse kelders die nu tot onder de straat liggen. De voorgevel met uitzondering van de onderpui, heeft nu een deels 18e- deels 19e eeuws karakter. Het pand is van bouwhistorisch en historisch belang. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)