Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Middeleeuws pand van momenteel drie, oorspronkelijk twee, bouwlagen op een hoge kelder in Utrecht

Woonhuis

Buurkerkhof 9
3511KC Utrecht
Utrecht


Beschrijving van Middeleeuws pand van momenteel drie, oorspronkelijk twee, bouwlagen op een hoge kelder

Een middeleeuws pand van momenteel drie, oorspronkelijk twee, bouwlagen op een hoge kelder. Oorspronkelijk vormde dit vier vakken diepe pand samen met het achterhuis Zadelstraat 31 een bijzonder groot huis onder een fors zadeldak. Dit dak was als schilddak nog aanwezig toen rond 1900 de zolder werd uitgebouwd tot een tweede verdieping. Samen met Zadelstraat 31 vormde dit, huis het grootste middeleeuwse pand tussen Buurkerkhof en Zadelstraat. Qua eigendom was het in de middeleeuwen reeds gesplitst. De middeleeuwse bestemming van het gebouw is niet bekend. De samengestelde balklagen zijn in ieder geval boven de verdieping van Buurkerkhof 9 aanwezig, compleet met gemenageerde sleutelstukken met een groef overdwars aan de onderzijde. Merkwaardig is dat bij alle exemplaren hetzelfde neuslijstje op de zijkant van de peerkraal wordt omgezet. De voorgevel is twee travee├źn breed, behalve op de hoge beganegrond waar drie traveeen zijn. Voor de deur is een trapje van vijf treden. Het pand is van bouwhistorisch belang. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 450410
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Middeleeuws pand van momenteel drie, oorspronkelijk twee, bouwlagen op een hoge kelder in Utrecht

Pand met 17e-eeuwse trapgevel

Zadelstraat 33
Utrecht
Pand met 17e eeuwse trapgevel.

Woonwinkelpand met Art Nouveau invloeden

Zadelstraat 19
Utrecht
Zadelstraat 19;19bis Inleiding WOONWINKELPAND in 1901 gebouwd voor de firma Noack in eclectische stijl naar ontwerp van M.E. Kuiler in een..

Woning tegen de buurkerk met rechte kroonlijst

Buurkerkhof 11
Utrecht
Woning tegen de Buurkerk met rechte kroonlijst.

Huis bestaande uit drie bouwlagen, een kelder en een pothuis aan de achterzijde

Zadelstraat 13
Utrecht
In opzet 17e eeuws huis, gelegen tussen de Zadelstraat en het Buurkerkhof, bestaande uit drie bouwlagen, een kelder en een pothuis aan de ac..

Buurkerk

Steenweg 6
Utrecht
BUURKERK vermeld 1131, oorspronkelijk kruiskerk met ingebouwde W.toren, thans 7 schepige bakstenen hallenkerk waarvan koor in 1586 gesloopt ..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)