Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Poortgebouw, fabrieksgebouw bestaande uit twee bouwlagen, een kap met mazanino en kelders in Utrecht

Nijverheid Industrie

Biltstraat 172
3572BP Utrecht
Utrecht


Beschrijving van Poortgebouw, fabrieksgebouw bestaande uit twee bouwlagen, een kap met mazanino en kelders

Fabrieksgebouw uit 1813, bestaande uit twee bouwlagen, een kap met mazanino en kelders. Het pand is gebouwd bij de oprichting van een katoendrukkerij in 1813 door de gebroeders Pottner en Quincke op het aan de Biltstraat gelegen landgoed Gildestein. Het fabrieksgebouw heeft een U-vormige plattegrond met de open zijde gericht op de Biltse Grift. Het is volledig op conventionele wijze opgezet met houten balklagen. Dit in tegenstelling tot de engelse praktijk in die periode, waar in het algemeen van gietijzeren constructies gebruik gemaakt werd. De kelder werd gezien de ramen aan de voorzijde kennelijk ook als werkruimte gebruikt. Aan de achterzijde heeft de kelder vanwege de helling van het maaiveld het karakter van een souterrain. De totale bouwconstructie uit 1813 is vrijwel onveranderd aanwezig. Aan de voorzijde zijn echter de ramen vernieuwd. De kozijnen zijn, met de duimen van de buitenluiken, nog aanwezig. Aan de achterzijde is een aantal ramen nog voorzien van de originele roedeverdeling. Door de sterke concurrentie, uit vooral Engeland, is het bedrijf reeds in 1821 opgeheven. Het terrein is werd gekocht door het Rijk, voor de oprichting van de Rijks Veeartsenijschool. In deze functie zijn in de 19e en 20e eeuw enige kleine verbouwingen zoals de toevoegingen van de lage aanbouwen aan de Biltse Griftzijde. Het complex is zowel kunsthistorisch als industriehistorisch van groot belang als zeer vroeg fabrieksgebouw. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 450404
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Poortgebouw, fabrieksgebouw bestaande uit twee bouwlagen, een kap met mazanino en kelders in Utrecht

Oorsprong

Oorsprongpark 12
Utrecht
Inleiding VILLA ('DE OORSPRONG'), een in 1879 in eclectische stijl verbouwde villa uit 1823, oorspronkelijk gebouwd voor de cementfabrikant..

woonhuis

Biltstraat 469
Utrecht
Inleiding WINKELWOONHUIS circa 1880 gebouwd in Neo-gotische stijl, gelegen op de hoek van de Biltstraat en de Mgr. van de Weteringstraat. ..

Huize Gildestein, voormalige buitenplaats, ontstaan rond 1680

Biltstraat 168
Utrecht
Huize Gildestein, voormalige buitenplaats, ontstaan rond 1680. Het oorspronkelijke huis bestaat uit twee bouwlagen met kap. Hierachter is l..

Woonhuis in zeer rijke eclectische stijl

F.C. Dondersstraat 5
Utrecht
Inleiding In 1889 gebouwd WOONHUIS in zeer rijke eclectische stijl, oorspronkelijk fungerend als stucadoorswerkplaats met bovenwoning. Om..

Tien aangesloten herenhuizen

Oorsprongpark 2
Utrecht
Inleiding In één opzet gebouwde, rij van tien aaneengesloten HERENHUIZEN, gescheiden van de weg door een voortuin met ijzeren hekwerk, in..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)