Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Huize Gildestein, voormalige buitenplaats, ontstaan rond 1680 in Utrecht

Woonhuis

Biltstraat 168
3572BP Utrecht
Utrecht


Beschrijving van Huize Gildestein, voormalige buitenplaats, ontstaan rond 1680

Huize Gildestein, voormalige buitenplaats, ontstaan rond 1680. Het oorspronkelijke huis bestaat uit twee bouwlagen met kap. Hierachter is later een op kelders gelegen, en daarmee verhoogd, bouwdeel aangebracht, eveneens bestaande uit twee bouwlagen met kap. Het huis dankt zijn naam aan de nabij gelegen Gildbrug en Gildpoort, een van de buitenpoorten van de stad. Deze oorspronkelijke situering is opmerkelijk te noemen, daar de buitenplaats zeer dicht bij de stad lag aan een belangrijke verbindingsweg. Bij het huis behoorde een grote tuin, warmoezeniersland en weiland. Aan de oorspronkelijke tuin herinneren nu nog enkele, deels uitheemse, bomen: een Grove Den, een Varenbeuk, een Kweepeer en een Olijfboom. In 1813 werd op het landgoed een katoendrukkerij gevestigd, thans Biltstraat 172. In 1821 werden het pand en de grond aangekocht voor de veeartsenijschool. Gildestein was tot 1909 de woning van de directeur. De tuin werd geleidelijk volgebouwd ten behoeve van de veeartsenijschool. Het pand is van architectonisch en historisch belang. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 450403
Laatste wijziging: 2014-07-31 19:39:59.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Huize Gildestein
Het fabrieksgebouw van de katoendrukkerij rond 1835. Het bouwwerk is ook wel bekend als het Poortgebouw.
Het fabrieksgebouw van de katoendrukkerij rond 1835. Het bouwwerk is ook wel bekend als het Poortgebouw.
Locatie Biltstraat 168
Oorspr. functie buitenplaats, later o.a. katoenfabriek, onderwijsinstelling
Huidig gebruik hoofdgebouw als appartementencomplex
Start bouw ca. 1680
Monumentstatus rijksmonument
Monumentnummer 450403
Portaal  Portaalicoon   Civiele techniek en bouwkunde

Gildestein, ook wel Gildenstein en Gildesteijn genoemd, is een voormalige buitenplaats in de stad Utrecht. Begin 19e eeuw bouwde een katoendrukkerij er zijn fabriek. Het geheel werd daarna lange tijd gebruikt door een diergeneeskundige onderwijsinstelling en die liet er een uitgebreid gebouwencomplex aanleggen.

Geschiedenis

De buitenplaats is rond 1680 aangelegd bij de Gildbrug en Gildpoort. De laatste vormde aan de oostzijde van de stad een buitenpoort aan de weg die vandaag de dag bekendstaat als de Biltstraat. De buitenplaats ontleent zijn naam aan deze poort. Bij Gildestein behoorde onder meer een grote tuin, een aantal bomen resteert hier nog van.

In 1813 kwam de buitenplaats in gebruik door een katoendrukkerij en verrees een fabrieksgebouw op het landgoed. Binnen enkele jaren ging de fabriek reeds failliet. Gildestein met de grond werd vervolgens aangekocht om vanaf 1821 de nieuw opgerichte Rijks Veeartsenijschool te kunnen huisvesten. Het hoofdgebouw van de buitenplaats was tot in de 20e eeuw ten behoeve van deze onderwijsinstelling in gebruik als onder andere directeurswoning. De grond werd gaandeweg grotendeels volgebouwd met een uitgebreid gebouwencomplex voor deze school waaronder een manege (de Paardenkathedraal). In 1988 was de onderwijsinstelling, inmiddels de faculteit Diergeneeskunde van de Utrechtse universiteit, verhuisd naar de nieuwe Utrechtse subwijk De Uithof. Het hoofdgebouw van de faculteit Diergeneeskunde kreeg de naam "Androclusgebouw" en het tegenovergelegen gebouw de naam Nieuw Gildestein. In dit gebouw is onder meer het GDL gevestigd, een gemeenschappelijk laboratorium voor dierproeven. Gemeenschappelijk, om zo de aantallen dieren zo laag mogelijk te houden.

Vandaag de dag heeft het hoofdgebouw van de buitenplaats een rijksmonumentale waardering.[1] Het naastgelegen fabrieksgebouw op de Biltstraat 172 is eveneens een rijksmonument.[2]

Noten


Monumenten in de buurt van Huize Gildestein, voormalige buitenplaats, ontstaan rond 1680 in Utrecht

woonhuis

Biltstraat 469
Utrecht
Inleiding WINKELWOONHUIS circa 1880 gebouwd in Neo-gotische stijl, gelegen op de hoek van de Biltstraat en de Mgr. van de Weteringstraat. ..

Oorsprong

Oorsprongpark 12
Utrecht
Inleiding VILLA ('DE OORSPRONG'), een in 1879 in eclectische stijl verbouwde villa uit 1823, oorspronkelijk gebouwd voor de cementfabrikant..

Tien aangesloten herenhuizen

Oorsprongpark 2
Utrecht
Inleiding In één opzet gebouwde, rij van tien aaneengesloten HERENHUIZEN, gescheiden van de weg door een voortuin met ijzeren hekwerk, in..

Poortgebouw, fabrieksgebouw bestaande uit twee bouwlagen, een kap met mazanino en kelders

Biltstraat 172
Utrecht
Fabrieksgebouw uit 1813, bestaande uit twee bouwlagen, een kap met mazanino en kelders. Het pand is gebouwd bij de oprichting van een katoe..

Rij van vijf aaneengesloten herenhuizen

Mgr. van de Weteringstraat 124
Utrecht
Inleiding Rij van vijf aaneengesloten HERENHUIZEN gebouwd rond 1856 in neo-renaissancestijl op een perceel tussen het landgoed de Oorsprong..

Kaart & Routeplanner