Huize Gildestein, voormalige buitenplaats, ontstaan rond 1680 in Utrecht

Biltstraat 168
3572BP Utrecht

Beschrijving van Huize Gildestein, voormalige buitenplaats, ontstaan rond 1680

Huize Gildestein, voormalige buitenplaats, ontstaan rond 1680. Het oorspronkelijke huis bestaat uit twee bouwlagen met kap. Hierachter is later een op kelders gelegen, en daarmee verhoogd, bouwdeel aangebracht, eveneens bestaande uit twee bouwlagen met kap. Het huis dankt zijn naam aan de nabij gelegen Gildbrug en Gildpoort, een van de buitenpoorten van de stad. Deze oorspronkelijke situering is opmerkelijk te noemen, daar de buitenplaats zeer dicht bij de stad lag aan een belangrijke verbindingsweg. Bij het huis behoorde een grote tuin, warmoezeniersland en weiland. Aan de oorspronkelijke tuin herinneren nu nog enkele, deels uitheemse, bomen: een Grove Den, een Varenbeuk, een Kweepeer en een Olijfboom. In 1813 werd op het landgoed een katoendrukkerij gevestigd, thans Biltstraat 172. In 1821 werden het pand en de grond aangekocht voor de veeartsenijschool. Gildestein was tot 1909 de woning van de directeur. De tuin werd geleidelijk volgebouwd ten behoeve van de veeartsenijschool. Het pand is van architectonisch en historisch belang. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)