Meer dan 63.000 rijksmonumenten


EKKO in Utrecht

Woonhuis

Bemuurde Weerd W.Z. 3
3513BH Utrecht
Utrecht


Beschrijving van EKKO

Een voor zijn omgeving opvallend groot 18e eeuws pand bestaande uit drie bouwlagen met kap loodrecht op de straat en kelder onder het achterste deel. Het huis is een voor deze plaats uitzonderlijk voorbeeld van 18e eeuwse nieuwbouw. De ramen zijn nu voorzien van empire schuifvensters. Het pand is van architectonisch belang. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 450402
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Pand EKKO 2010

EKKO is een poppodium gelegen aan de Bemuurde Weerd Westzijde in de Nederlandse stad Utrecht.

In EKKO spelen veel vernieuwende (inter)nationale bands en dj's. Daarnaast kent EKKO een aantal vaste en wisselende dansavonden, waarbij allerlei stromingen zoals alternatief, hiphop, acid, (minimal-) techno, electro en chiptune hun eigen avonden hebben. Naast een vaste staf, werken er bij EKKO ongeveer 140 vrijwilligers mee in de bedrijfsvoering, zowel bij de bar, het restaurant, als licht- en/of geluidstechnici, stagemanagers en flyeraars.

Geschiedenis

EKKO in 2008

De geschiedenis van EKKO gaat terug tot 1906, toen in Utrecht een plaatselijke afdeling van de gereformeerde studentenvereniging Societas Studiosorum Reformatorum ("S.S.R.") werd opgericht.

Na de Tweede Wereldoorlog kwamen er conflicten binnen de Unie der S.S.R.. Er werden verscheidene discussies gevoerd over de interpretatie van de gereformeerde grondslag. In 1950 leidde dit tot een "Moderamen-verklaring": S.S.R. Utrecht zou op vooroorlogse voet verdergaan en de grondslag zou weer strikt geïnterpreteerd worden. Hoewel dit de identiteit van de vereniging leek te verzekeren, liep in de eerste helft van de jaren 50 het ledental met de helft terug.

In het tijdperk 1968 tot 1973 veranderde er veel in de studentenwereld. In Parijs waren er studentenrevoltes en in Amsterdam werd het Maagdenhuis bezet. Dit had ook zijn impact op het Utrechtse studentenleven, zo kregen C.S. Veritas en S.S.R. Utrecht een koffiebar die ook bezocht mocht worden door niet-leden. In 1968 schafte S.S.R. Utrecht zijn mores en ontgroening af. Het nut van een strikt gereformeerde grondslag werd in twijfel getrokken en uiteindelijk werd deze gewijzigd in een algemeen-christelijke. In 1972 werd een voorstel gedaan om de statuten te wijzigen zodat ook niet-studenten lid konden worden en daarnaast de grondslag te veranderen in Ieder mens is gelijkwaardig en vrij en heeft het recht te leven in een rechtvaardige maatschappij.Ook streefde S.S.R. Utrecht ernaar een open jongerenvereniging te worden en van tijd tot tijd werden bepaalde politieke acties moreel gesteund. Op 17 december 1973 kwam de ministeriële verklaring waarmee de oude S.S.R. Utrecht een niet-christelijke, open jongerenvereniging wordt. Het meer christelijke deel van de leden van de vereniging besluit derhalve de vereniging te verlaten om respectievelijk B.I.T.O.N. en S.S.R.-N.U. op te richten.

De oorspronkelijke Vereniging besloot daarna haar naam veranderen in "Jongerenvereniging SSR", waarbij dus de punten in de afkorting verdwenen. Het pand aan de Bemuurde Weerd W.Z. 3, werd aan de Gemeente Utrecht verkocht en tegelijkertijd werd een huurcontract opgesteld. In de periode 1979-1983 werden daar een vegetarisch restaurant, een kleine alternatieve bioscoop ("filmhuis"), een discotheek, een muziekpodium, theater, en allerlei andere activiteiten zoals cursussen georganiseerd door een grote groep vrijwillige studenten en andere jongeren. De Gemeente Utrecht trad op als sponsor om een aantal sociale activiteiten zoals randgroep jongerenwerk te ondersteunen.

In januari 1986 werd het Jongerencentrum, na een grondige verbouwing het jaar daarvoor, heropend als "Kultuurcentrum EKKO". Het woord Ekko (geïnspireerd op de naam van de toentertijd populaire rockgroep Echo & the Bunnymen) werd gekozen[1] om zijn krachtige resonantie en de mogelijkheid tot velerlei interpretatie.[2] Eenzelfde gamma aan activiteiten (muziekpodium, disco, theaterbar, vegetarisch restaurant, filmhuis, cursussen) werd aan het Utrechtse publiek voorgesteld met een gehele nieuwe organisatiestructuur, gerund door circa 110 vrijwilligers.

In de loop van de jaren 90 en 00 ontwikkelde Kultuurcentrum Ekko zich tot Poppodium Ekko, waarbij het accent van haar activiteiten zich steeds meer verplaatste naar de muziekcultuur en haar veelzijdige facetten.

Inrichting

Eetcafé EKKO 2014 door Juri Hiensch
Eetcafé EKKO 2015 door Sophia Twigt & Juri Hiensch

EKKO heeft een concertzaal geschikt voor 300 bezoekers en een cafégedeelte dat van woensdag t/m zondag geopend is. Op donderdag en vrijdag is het restaurant geopend en biedt EKKO wekelijks verschillende vegetarische driegangenmenu's aan. De concertzaal van EKKO is in 1999 drastisch verbouwd. Naast een nieuwe geluidsisolatie is toen ook de indeling van het podium, de dansvloer, en de locatie voor dj's aangepast. Gezien vanuit de oude situatie is alleen de lichttechnicus op dezelfde plek blijven zitten. Door het gebruik van trappen in de zaal is deze geschikt voor concerten en is er ook de mogelijkheid om achter in de zaal een goed zicht te hebben op het podium. Tot de zomer van 2006 had EKKO ook een eigen filmhuis, maar dit is wegens teruglopende belangstelling opgeheven. Sinds 2008 kent EKKO ook een grote rokersruimte en een expositieruimte in het café. In 2012 heeft het café een ernstige verbouwing ondergaan, waarbij de bar is vernieuwd, het geluidssysteem is verbeterd en de voor EKKO zo kenmerkende hoekbank verdween.

Externe link

Christelijke studentenverenigingen in Nederland
C.S.F.R.-disputen:Am.St.E.Lo.D.A.M.E.N.S.E. (Amsterdam) · Dei Gratia (Wageningen) · Emèt Qenee (Eindhoven en Tilburg) · Johannes Calvijn (Delft) · Ichthus, sub voce 'In Hoc Signo Vinces' (Rotterdam) · Panoplia (Leiden) · Quo Vadis · Sola Scriptura (Utrecht) · Yir'at 'Adonay (Groningen)
V.C.S. Ichthus:Amsterdam · Arnhem · Breda · 's-Hertogenbosch · Den Haag · Dronten · Ede · Eindhoven · Reformatorische Studentenkring Enschede (RSK) · Groningen · Leiden · Nijmegen · Rotterdam · Tilburg · Utrecht · Wageningen · Zwolle
VGS-Nederland:Fides Quadrat Intellectum (Kampen) · GSV (Groningen) · VGST (Enschede) · VGSU (Utrecht)
O.Z.O.N.:C.S.R.-Delft · S.S.R.-N.U. · C.S.V. Alpha · C.S.V. Lux ad Mosam
Solidamentum:Ede · Gouda · Zwolle
POINT:Fides Quadrat Intellectum (Kampen)
Overige:Depositum Custodi (Utrecht) · Virtute Dei (Utrecht)
Opgeheven:Alpha Landelijk (landelijk verband) · Societas Studiosorum Reformatorum (landelijke bond)

Monumenten in de buurt van EKKO in Utrecht

Pand met gebogen voorgevel uit de eerste helft van de 19e eeuw, bestaande uit twee bouwlagen met mansardekap

Weerdsingel W.Z. 66
Utrecht
Pand met gebogen voorgevel uit de eerste helft van de 19e eeuw, bestaande uit twee bouwlagen met mansardekap. Een opmerkelijk voorbeeld uit..

Huis, bestaande uit twee bouwlagen, een kelder en een kap met de nok loodrecht op de straat

Bemuurde Weerd W.Z. 6
Utrecht
Diep 17e eeuws huis, bestaande uit twee bouwlagen, een kelder en een kap met de nok loodrecht op de straat. De Bemuurde Weerd is een in de ..

Herenhuis

Bemuurde Weerd O.Z. 19bis
Utrecht
Omschrijving In oorsprong ouder pand, in 1886 verbouwd tot HERENHUIS in neo-renaissancestijl, gelegen aan de Bemuurde Weerd, op rechthoekig..

Weerdsluis

Weerdsluis Bemuurde Weerd O.Z.
Utrecht
Complex van sluizen met kolk, kademuren en twee bruggen. Rond 1554 werd op deze plaats reeds een schut- of schotdeur aangebracht om de wate..

woonhuis

Bemuurde Weerd O.Z. 14
Utrecht
Inleiding Een woonhuis gebouwd in 1898, mogelijk op de fundamenten van een ouder huis gezien de traditionele opzet van voorhuis, binnenplaa..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)