Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Weerdsluis in Utrecht

Weg En Waterwerk

Weerdsluis Bemuurde Weerd O.Z.
3500AA Utrecht
Utrecht


Beschrijving van Weerdsluis

Complex van sluizen met kolk, kademuren en twee bruggen. Rond 1554 werd op deze plaats reeds een schut- of schotdeur aangebracht om de waterstand binnen de stad te kunnen regelen. Rond 1613 werd hiervoor in de plaats een echte schutsluis aangelegd, een project waarvoor Lieven de Key wordt aangetrokken. Deze sluis regelt niet alleen de stadswaterhuishouding maar maakt ook deel uit van een militair inundatiesysteem. Als in 1821 besloten wordt de waterweg van Amsterdam naar Vreeswijk te verbeteren, moet ook de Weerdsluis verbreed en verdiept worden en hiermee krijgt de sluis, zijn huidige verschijningsvorm. Nog steeds zorgt de sluis voor, het waterpeil in de Utrechtse grachten en hiermee is zij de pendant van de sluis te Vreeswijk. Het complex is van historisch belang en tevens van belang als voorbeeld van een monument van bedrijf en techniek. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 450399
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Weerdsluis
Weerdsluis Utrecht
Weerdsluis Utrecht
Algemene gegevens
Locatie Utrecht
Coördinaten 52° 6′ NB, 5° 7′ OL
Waterweg(en) Stadsbuitengracht
Lengte 95 m
Breedte 8 m
Diepte 2,1 m
Architectuur
Type Schutsluis
Weerdsluis (Utrecht (provincie))
Weerdsluis
Portaal  Portaalicoon   Verkeer & Vervoer

De Weerdsluis is een schutsluis met puntdeuren in de Nederlandse stad Utrecht en vormt de verbinding tussen de Utrechtse Stadsbuitengracht en de Vecht. De vaarweg is CEMT-klasse II. De sluis is 95,00 m lang, de wijdte is 8,00 m, de schutlengte is 82,00 m en de kolk is 18,00 m breed. Geschut wordt tot 2,10 m diepgang.[1] De minste drempeldiepte is aan de noordzijde KP -1,84 m, aan de zuidzijde KP -2,23 m.[2]

De sluis is in middeleeuwen aangelegd om het waterpeil in het Utrechtse singel en grachtenstelsel op peil te houden. Rond de sluis is reeds in 1300 een voorstad ontstaan met de naam Bemuurde Weerd, die zelf ook omgracht en ommuurd was. Veel kleine ambachtelijke bedrijven vestigden zich hier. De Vecht was in de scheepvaart een belangrijke schakel tussen Amsterdam en de rivier de Rijn. Bij de Weerdsluis vond je in de 18de en 19de eeuw veel mensen, waaronder vrouwen en kinderen, die zich beschikbaar stelden om de schepen met menskracht door de Utrechtse singels en grachten te trekken, dit omdat de stad binnen haar muren het gebruik van trekpaarden verboden had.

De sluis is voor de beroepsvaart van ondergeschikt belang, hoewel het belang weer toeneemt door de modal shift, het overgaan van wegvervoer op vervoer over water. Utrecht is bekend door de bierboot en de stroomboot, die elk de horeca langs de binnenstadsgrachten bevoorraadt. Over de wal mag maar met een asdruk van ten hoogste 2 ton worden gereden, beide schepen nemen elk zo'n 40 ton voor hun rekening.[3][4] De Weerdsluis is daarnaast ook een geliefde zomerse lunchplek om het "schut-gepruts" van amateurs gade te slaan.[bron?]

Zie ook


Monumenten in de buurt van Weerdsluis in Utrecht

Huis, bestaande uit twee bouwlagen, een kelder en een kap met de nok loodrecht op de straat

Bemuurde Weerd W.Z. 6
Utrecht
Diep 17e eeuws huis, bestaande uit twee bouwlagen, een kelder en een kap met de nok loodrecht op de straat. De Bemuurde Weerd is een in de ..

EKKO

Bemuurde Weerd W.Z. 3
Utrecht
Een voor zijn omgeving opvallend groot 18e eeuws pand bestaande uit drie bouwlagen met kap loodrecht op de straat en kelder onder het achter..

Herenhuis

Bemuurde Weerd O.Z. 19bis
Utrecht
Omschrijving In oorsprong ouder pand, in 1886 verbouwd tot HERENHUIS in neo-renaissancestijl, gelegen aan de Bemuurde Weerd, op rechthoekig..

Pand met gebogen voorgevel uit de eerste helft van de 19e eeuw, bestaande uit twee bouwlagen met mansardekap

Weerdsingel W.Z. 66
Utrecht
Pand met gebogen voorgevel uit de eerste helft van de 19e eeuw, bestaande uit twee bouwlagen met mansardekap. Een opmerkelijk voorbeeld uit..

woonhuis

Bemuurde Weerd O.Z. 14
Utrecht
Inleiding Een woonhuis gebouwd in 1898, mogelijk op de fundamenten van een ouder huis gezien de traditionele opzet van voorhuis, binnenplaa..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)