Meer dan 63.000 rijksmonumenten


In den Gulden Bergh in Utrecht

Woonhuis

Voorstraat 25
3512AH Utrecht
Utrecht

Bouwjaar: 17e eeuw


Beschrijving van In den Gulden Bergh

Zeventiende eeuws hoekpand van twee bouwlagen met zadeldak loodrecht op de Voorstraat, in gebruik gesplitst geweest in een deel aan de Voorstraat, geheten "Guldeberch", en het achterhuis aan de Kleine Slachtstraat, geheten "Silverberg". Hoekpand, georienteerd op de Voorstraat, heeft als achterhuis Kleine Slachtstraat 1, en heeft twee bouwlagen met zolder en vliering onder zadeldak met wolfseind aan de voorzijde en een tuitgevel achter. Het pand heeft samengestelde balklagen van vijf vakken diep. In het tweede vak is links een linksdraaiende spiltrap. De lijstgevel aan de Voorstraat was oorspronkelijk een getrapte halsgevel met klauwstukken, bekroond door een segmentvormig fronton. De top, met een venster is gesloopt, het zadeldak is daarbij afgewolfd. De rest van de gevel is als lijstgevel bewaard gebleven en is drie vensters breed op de verdieping en twee vensters op zolderniveau. De houten winkelpui met centrale ingang heeft consoles met dierkoppen, vermoedelijk wijzend op een vroegere functie als slagerij. De naam van het voorhuis blijkt uit de gevelsteen; Guldenberg. Deze steen vervangt een eerder exemplaar, "Dit is in den Guldenberch". Het achterhuis, dat kennelijk al vroeg zelfstandig gebruikt werd met zijn ingang aan de Kleine Slachtstraat, draagt de genoemde gevelsteen uit 1558 die de voorgevel sierde. Voorheen zat hier een gevelsteen met een afbeelding van een berg en het onderschrift De Silverberg. Het jaartal 1558 kan op een oudere oorsprong van het pand wijzen. Aan de Kleine Slachtstraat lag in de 17e eeuw een Pothuis. Het pand is van bouwhistorisch belang, zeer markant gelegen en draagt, ook door zijn gevelsteen, zeer bij aan het straatkarakter. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 450392
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van In den Gulden Bergh in Utrecht

Grote Vleeshuis

Jansveld 24A
Utrecht
Het grote vleeshuis anno 1637. Architect Paulus Moreelse. Achterzijde fraaie in- en uitgezwenkte topgevel met natuursteenblokken boven de kr..

Pand met trapgevel

Jansveld 28
Utrecht
Pand met trapgevel XVII.

Pand met lijstgevel

Voorstraat 20
Utrecht
PAND met lijstgevel; zeer fraaie ingang.

D'coninck van Poortugael

Voorstraat 14
Utrecht
De Koning van Poortugael, hoge TRAPGEVEL, kruisvensters met halve luiken, ontlastingsbogen met natuurstenen blokken versierd, horizontale ra..

Pand met aan de achterzijde een trapgevel

Voorstraat 37
Utrecht
Pand met aan de achterzijde een 17e eeuwse trapgevel.

Kaart & Routeplanner


Foto's (3)