Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Pand met lijstgevel, bestaande uit een kelder, twee bouwlagen en een kap loodrecht op de straat in Utrecht

Woonhuis

Twijnstraat 32
3511ZL Utrecht
Utrecht

Bouwjaar: middeleeuwen


Beschrijving van Pand met lijstgevel, bestaande uit een kelder, twee bouwlagen en een kap loodrecht op de straat

Van oorsprong middeleeuws pand met lijstgevel, bestaande uit een kelder, twee bouwlagen en een kap loodrecht op de straat. Het huis is ontstaan uit een 14e eeuws voor- en achterhuis, uit welke periode onder meer nog een dubbele kaarsnis dateert, die gedekt wordt door twee keperbogen van geprofileerde baksteen die boven iedere nis een half vierpas motief vormen. De nis bevindt zich in het achterhuis, in de rechter zijwand, links van de voormalige schouw. Begin 16e eeuw zijn beide delen van het pand tot een geheel verbouwd. De 18e eeuwse lijstgevel is drie travee├źn breed en suggereert drie bouwlagen. De samengestelde balklagen hebben nog enige sleutelstukken. De kelder wordt gedekt door een tongewelf. Op de beganegrond is nog een 18e eeuwse binnenpui aanwezig. Het pand is van bouwhistorisch belang en draagt bij aan het historisch karakter van de straat. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 450391
Laatste wijziging: 2014-10-12 19:38:37.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Pand met lijstgevel, bestaande uit een kelder, twee bouwlagen en een kap loodrecht op de straat in Utrecht

Pand met halsgevel

Twijnstraat 53
Utrecht
Pand met halsgevel (1743).

Pand bestaand uit drie bouwlagen, gebouwd over de rondpoort, een oorspronkelijk middeleeuwse steeg die toegang geeft tot de werf

Twijnstraat 35
Utrecht
Pand uit het tweede kwart van de 19e eeuw, bestaand uit drie bouwlagen, gebouwd over de Rondpoort, een oorspronkelijk middeleeuwse steeg die..

Klein aan de werf gelegen achterhuis van Twijnstraat 45, bestaande uit een laag met kap

Twijnstraat aan de Werf 5
Utrecht
Klein 18e eeuws aan de werf gelegen achterhuis van Twijnstraat 45, bestaande uit een laag met kap. Kenmerkend voor dit deel van de Twijnstr..

Hoekpand van twee bouwlagen met zadeldak loodrecht op de straat, met een voorschild aansluitend op de tot lijstgevel verlaagde voorgevel, met een mode ..

Twijnstraat 48
Utrecht
Middeleeuws hoekpand van twee bouwlagen met zadeldak loodrecht op de straat, met een voorschild aansluitend op de tot lijstgevel verlaagde v..

Klein aan de werf gelegen achterhuis van Twijnstraat 47, bestaande uit een laag met kap

Twijnstraat aan de Werf 6A
Utrecht
Klein 17e eeuws aan de werf gelegen achterhuis van Twijnstraat 47, bestaande uit een laag met kap. Kenmerkend voor dit deel van de Twijnstr..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)