Hoekpand bestaande uit twee bouwlagen een kelder en een kap loodrecht op de Twijnstraat in Utrecht

Tolsteegbarrière 1
3511ZD Utrecht

Bouwjaar: middeleeuwen

Beschrijving van Hoekpand bestaande uit twee bouwlagen een kelder en een kap loodrecht op de Twijnstraat

In wezen middeleeuws hoekpand bestaande uit twee bouwlagen een kelder en een kap loodrecht op de Twijnstraat. Het oorspronkelijke huis is een ongeveer vierkant pand gelegen op de hoek van de Twijnstraat. Het bevat nog deels de middeleeuwse constructie. Dit is later samengevoegd met een aan de linkerzijde gelegen middeleeuws eenlaagshuis, wat in de 17e eeuw is opgetrokken tot de hoogte van het grotere huis. Over beide delen loopt een zadeldak met aan de Twijnstraatzijde een schild. De voorgevel is gepleisterd en bevat op de verdieping 19e eeuwse schuiframen. Op de beganegrond is een doorlopend moderne winkelpui. De gevel aan de Twijnstraat is een 18e eeuwse lijstgevel met eveneens 19e eeuwse schuiframen. Het pand is bouwhistorisch van belang in de ontwikkeling van de bebouwing aan de waterzijde van de Twijnstraat. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)