Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Belangrijk huis in Utrecht

Woonhuis

Slachtstraat 2
3512BC Utrecht
Utrecht

Bouwjaar: 15e eeuw


Beschrijving van Belangrijk huis

Belangrijk 15e eeuws huis, in een opzet gebouwd met Kintgenshaven 4/6, bestaande uit twee bouwlagen een zolder en een kelder. Het zadeldak heeft de nok loodrecht op de rooilijn van de Slachtstraat. De huizen in de Slachtstraat werden oorspronkelijk gebouwd voor ambachtslieden die hun inkomsten ontleenden aan het nabij gelegen Vleeshuis. In 1643 werd de omgeving van de straat gereconstrueerd waardoor deze een beter aanzien verkreeg. Het aanzien van die omgeving wordt dan ook bepaald door 17e eeuwse huizen. Slachtstraat 2 vormt hierop een uitzondering. Het is een vrij zeldzaam voorbeeld van het eenvoudige woonhuis, waarschijnlijk annex bedrijfsruimte. De opbouw is gaaf bewaard, de moer en kinderbalklagen, op de beganegrond met sleutelstukken, zijn nog aanwezig. De spiltrap van de verdieping naar de zolder is 17e eeuws. De gedeeltelijk vernieuwde kap heeft een eiken spant met krommers. Het huis Kintgenshaven 4/6 is, hoewel in een opzet met Slachtstraat 2 gebouwd, waarschijnlijk altijd zelfstandig geweest. De tussenmuur loopt niet tot buiten het dak door, maar kan oorspronkelijk wel een brandmuur zijn geweest. De gepleisterde gevels geven een zelfstandig leven duidelijk weer. Vooral de ramen hebben een verschillende ontwikkeling doorgemaakt, wat zichtbaar is in de formaatverschillen. Alle ramen zijn 19e eeuws. De gevel aan de Slachtstraat is een afgeknotte tuitgevel met natuurstenen deklatten. Slachtstraat 2 heeft een rondom doorlopende puilijst boven de ramen op de beganegrond. Het huis is samen met Kintgenshaven 4/6 zowel bouwhistorisch als historisch van belang als vrij zeldzaam voorbeeld van het eenvoudige 15e eeuwse huis. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 450386
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Belangrijk huis in Utrecht

Bescheiden huis, bestaande uit een voorhuis met twee bouwlagen en een kap, en een jongere aanbouw

Kintgenshaven 4
Utrecht
Bescheiden 15e eeuws huis in een opzet gebouwd met Slachtstraat 2, bestaande uit een voorhuis met twee bouwlagen en een kap, en een jongere ..

Gepleisterd pand onder zadeldak met dakvenster

Kintgenshaven 1
Utrecht
Gepleisterd pand onder zadeldak met dakvenster, 17e eeuw. Gevel met rechte houten kroonlijst, vorkankers en winkelpui, 2e helft 19e eeuw.

Gepleisterd pand onder zadeldak met dakkapel

Kintgenshaven 1A
Utrecht
Gepleisterd PAND onder zadeldak met dakkapel, waarschijnlijk 17e eeuw. In de gevel een steen: 1862.

Museum voor het Kruideniers-bedrijf

Hoogt 6
Utrecht
Pand met gepleisterde lijstgevel, XVII.

Hoekhuis met trapgevel en rechte kroonlijst

Hoogt 2
Utrecht
Hoekhuis met trapgevel en rechte kroonlijst. Gemetselde ontlastingsbogen met natuurstenen blokken boven de ramen. Toegangspoortje afkomstig ..

Kaart & Routeplanner

Route naar Belangrijk huis in Utrecht

Foto's (3)