Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Koetshuis en tuinhuis behorende tot het claustrale erf van Kromme Nieuwegracht 43 in Utrecht

Woonhuis

Pieterskerkhof 7
3512JR Utrecht
Utrecht


Beschrijving van Koetshuis en tuinhuis behorende tot het claustrale erf van Kromme Nieuwegracht 43

Koetshuis en tuinhuis behorende tot het claustrale erf van Kromme Nieuwegracht 43. Het pand bestaat uit een koetshuis, een tuinhuis en een verbindingsdeel. Het koetshuis onder zadeldak evenwijdig aan de rooilijn, ongeveer 10 meter breed en 7 meter diep, dateert uit de 18e eeuw en heeft als voorgevel aan het Pieterskerkhof een lijstgevel met tweestel grote inrijdeuren. Het linker gaf toegang tot de paardestal, het rechter tot het koetsruimte, die aan de tuinzijde open was. Recent is in de voorgevel een extra deur aangebracht. Het zolderluik diende voor de hooizolder die zich over de volle breedte van het pand uitstrekte. Het laat 18e eeuwse huis of vroeg 19e eeuwse tuinhuis, aan de oostzijde in de tuin los van het koetshuis gebouwd, heeft grote empirevensters, waarvan er rechts aan de tuinzijde een overhoeks geplaatst is. De ruimte tussen koetshuis en tuinhuis was later op eenvoudige wijze overdekt. Bij de recente restauratie is zijn koetshuis en tuinhuis in wezen gerespecteerd, al kreeg het tuinhuis een glazen opbouw, en is het tussendeel vervangen door nieuwbouw in twee lagen. Het pand is van bouwhistorisch belang en in samenhang met Kromme Nieuwegracht 43 van groot belang als zeldzaam voorbeeld van de compleet bewaard gebleven opzet van een claustraal erf. Tevens van belang voor het historisch karakter van het Pieterskerkhof. Het pand wordt ook genoemd in de redengevende omschrijving van het op de Rijksmonumentenlijst geplaatste pand Kromme Nieuwegracht 43. De daar vermelde kadastrale informatie is echter niet juist. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 450375
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Koetshuis en tuinhuis behorende tot het claustrale erf van Kromme Nieuwegracht 43 in Utrecht

Koetshuis behorende tot het claustrale erf van Kromme Nieuwegracht 39

Pieterskerkhof 9
Utrecht
Koetshuis behorende tot het claustrale erf van Kromme Nieuwegracht 39. Het betreft een stalgebouw op sterk gerende plattegrond van een bouwl..

Pieterskerkhof 5

Pieterskerkhof 5
Utrecht
Pand met gepleisterde gevel met rechte kroonlijst tot Pieterskerkcomplex behorend 17e eeuw. Grootkapittelzaal uit 1660.

Pand van twee bouwlagen onder zadeldak, met de nok evenwijdig aan de rooilijn, met aanbouw

Pieterskerkhof 12
Utrecht
Zeventiende eeuws pand van twee bouwlagen onder zadeldak, met de nok evenwijdig aan de rooilijn, met aanbouw. Van oorsprong behorend bij ee..

Pand met langgerekte gevel met rechte kroonlijst en zadeldak eindigend in topgevels

Kromme Nieuwegracht 39
Utrecht
PAND met langgerekte gevel met rechte kroonlijst en zadeldak eindigend in topgevels XVII.

Truttige Tuyl

Kromme Nieuwegracht 43
Utrecht
Statig grachtenhuis met versierde middenpartij met balkon gelobd fronton welk de rechte kroonlijst doorbreekt. Ingangspartij met zeer fraai ..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)