Huis verband houdend met Huis Zoudenbalch in Utrecht

Mariaplaats 9
3511LH Utrecht

Bouwjaar: middeleeuwen (oorsprong)

Beschrijving van Huis verband houdend met Huis Zoudenbalch

Een van oorsprong middeleeuws pand, in de 17e eeuw achter een gevel samengevoegd met Mariaplaats 10. Het pand bestaat uit twee bouwlagen met een kap evenwijdig aan de straat en een kelder. Het middeleeuwse huis is, ondanks de latere verbouwing, grotendeels gehandhaafd. Het betreft hier een in oorsprong vierkant stenen huis uit de 14e eeuw met een daarnaast gelegen poort met een steeg. In de eerste helft van de 15e eeuw werd het pand vergroot en kwamen de poort en een deel van de steeg binnen de muren te liggen. Het resterende deel van de steeg is tot op heden gehandhaafd. In deze middeleeuwse opzet maakt het pand deel uit van het z.g. Zoudenbalch-bezit waartoe ook de panden Donkerstraat 15, 17 en 19 en het poortgebouw Mariastraat 28 behoren. Dit bezit wordt ook bevestigd door muurschilderingen van wapens in het huis. In de 17e eeuw worden de huizen Mariaplaats 9 en 10 achter een gevel samengetrokken. In de 18e eeuw wordt het huis aan de achterzijde met een travee uitgebreid. Het pand is van groot bouwhistorisch belang vanwege zijn plaats binnen het Zoudenbalch-bezit. Tevens is het pand van architectonisch belang vanwege zijn markante ligging. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)