Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Zeventiende-eeuws pand van twee bouwlagen met schilddak met de nok loodrecht op de rooilijn in Utrecht

Woonhuis

Jeruzalemstraat 15
3512KW Utrecht
Utrecht


Beschrijving van Zeventiende-eeuws pand van twee bouwlagen met schilddak met de nok loodrecht op de rooilijn

Zeventiende eeuws pand van twee bouwlagen met schilddak met de nok loodrecht op de rooilijn. Rechts een overbouwde toegang naar een voormalige schuilkerk. Van de lijstgevel rust de goot op een lijst van geprofileerde baksteen met een zwaar natuurstenen middenblok dat aan de binnenzijde fungeert als console voor de inpandige muurplaat. De gevel is op de verdieping vier vensters, onder segmentbogen, breed. Op de begane grond is links een dubbele deur, in het midden twee vensters, rechts een poortje naar het achterom dat fungeerde als toegang naar de 17e eeuwse schuilkerk van de Heilige Augustinus, die op het binnenterrein lag. De achtergevel is een lijstgevel van twee lagen, drie vensters breed en blind terugwijkend t.p.v. het achterom. De rechter zijmuur is de middeleeuwse muur van het verdwenen rechter buurpand, waarin Jeruzalemstraat 15 ingebalkt is. Dat pand was minder diep, waardoor het achterom ook niet verder overbouwd is dan middels het inbalken mogelijk was. De begane grond heeft naast het achterom twee kamers achter elkaar en links vooraan een brede gang (waarvan later de ruimte voor de trap naar de bovenwoning is afgescheiden). Links een doorgang vrijlatend sluit bij de tussenmuren de plaats aan waar zich de spiltrap bevond. Het stenen deel van de trap naar de kelder is nog aanwezig. Slechts de voorkamer is onderkelderd, gedekt door een tongewelf loodrecht op de straat. Zowel boven de begane grond als de verdieping ligt een enkelvoudige balklaag evenwijdig aan de rooilijn, met 17e eeuwse sleutelstukken. De verdieping heeft een eenvoudige schouw boven het achterom tegen de achtergevel. Het schilddak rust op twee spanten van twee jukken met geschoorde makelaar en twee spanten die hun bovenste juk verloren hebben. Het tweede spant staat niet op een balk maar (rechts) op een console van de zelfde vorm als de sleutelstukken. Het middelste vak is beduidend dieper dan de andere, voor de vliering op hangbalken is in het midden een ruime hijsmogelijkheid geschapen door middel van ravelingen tussen de jukbalken. Het pand is van bouwhistorisch belang, bepalend voor het historisch straat-karakter en van belang vanwege de hierin opgenomen toegang naar de schuilkerk. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 450369
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Principe schilddak

Een schilddak of schildkap is een daktype dat wordt gevormd door twee driehoekige schilden of dakvlakken aan de korte kant en twee trapeziumvormige schilden aan de lange kant van het gebouw.

Het is een aangepast zadeldak. Door aan de korte kanten van het gebouw dakschilden aan te brengen ontstaat deze dakvorm. Door ruime overstekken, waarin meestal de dakgoot is opgenomen, te gebruiken kunnen "natte" muren voorkomen worden.

Het schilddak is een daktype met een nok, de plaats waar twee dakschilden elkaar aan de bovenzijde snijden. Meestal hebben de vier dakvlakken dezelfde helling. Soms worden de uiteinden van een schilddak versierd met een piron.

Voordelen

Een schilddak heeft een aerodynamische vorm: van alle daktypes is het schilddak samen met het tentdak het beste bestand tegen windstoten en wordt daarom veelvuldig in het buitengebied toegepast. Een ander kenmerk is de rondom doorlopende dakgoot. Het traditionele zadeldak biedt op zolder meer ruimte, maar door variaties in schuinte kan dit verschil beperkt worden of vergroot worden.


Monumenten in de buurt van Zeventiende-eeuws pand van twee bouwlagen met schilddak met de nok loodrecht op de rooilijn in Utrecht

Huis met twee bouwlagen, kelders en een kap met de nok loodrecht op de straat

Jeruzalemstraat 17
Utrecht
Een 17e eeuws huis met twee bouwlagen, kelders en een kap met de nok loodrecht op de straat. De Jeruzalemstraat dankt haar naam aan het Reg..

Gepleisterde lijstgevel, zadeldak in topgevels eindigend in wezen

Jeruzalemstraat 8
Utrecht
Gepleisterde lijstgevel, zadeldak in topgevels eindigend in wezen XVI eeuws huis.

Pand met lijstgevel met zadeldak in topgevels eindigend daklijst met consoles

Jeruzalemstraat 7
Utrecht
Pand met lijstgevel met zadeldak in topgevels eindigend daklijst met consoles.

Huis met twee bouwlagen, een kap met de nok evenwijdig aan de straat en een kelder

Jeruzalemstraat 20
Utrecht
Een 17e eeuws voorhuis met twee bouwlagen, een kap met de nok evenwijdig aan de straat en een kelder, met een vroeg 19e eeuws achterhuis van..

Herenhuis

Herenstraat 38
Utrecht
Herenhuis. Gepleisterde gevel met rechte kroonlijst en zadeldak. Gebeeldhouwde deuromlijsting uit XVIII.

Kaart & Routeplanner

Route naar Zeventiende-eeuws pand van twee bouwlagen met schilddak met de nok loodrecht op de rooilijn in Utrecht

Foto's (1)