Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Boerderij van het T-huis type in Utrecht

Boerderij

Hogenoord 8 A
3513GX Utrecht
Utrecht

Bouwjaar: vroeg 19e eeuw


Beschrijving van Boerderij van het T-huis type

Vroeg 19e eeuws boerderij van het T-huis type, bestaande uit een eenlaags woonhuis, een deel, twee stenen schuren en een houten schuur. Langs de Hogenoord ontstond al in de middeleeuwen lintbebouwing, veelal wisselende functies bevattend. Hogenoord 8, 8A en 9 is een voorbeeld van de kleinschalige agrarische bebouwing langs de rivier de Vecht. Het voorhuis bestaat uit een opkamer, waaronder een kelder, en een zijkamer. De kap loopt over de deel door. De frontgevel is in de 19e eeuw verbouwd tot een over de volle breedte doorlopende lijstgevel. In de ongepleisterde gevel bevinden zich de oorspronkelijke schuifvensters. De linker twee ramen missen de roedeverdeling. De constructie van het gebouw is vrijwel intact. Het perceel met opstallen is van historisch belang in de buitensteedse ontwikkeling met betrekking tot de stad. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 450367
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Boerderij van het T-huis type in Utrecht

Kokerloods

Lauwerecht 10
Utrecht
Laat 18e eeuwse houtloods met twee tussenvloeren. Bedrijvigheid buiten de stad Utrecht was ondermeer te vinden langs de Vecht en de Lauwere..

Lauwerechtbrug

Lauwerecht
Utrecht
Karakteristiek gelegen 18e-eeuwse boogbrug met leuningen met gietijzeren balusters. De huidige brug vervangt een eerdere versie op dezelfde..

Groot en rijk pand

Bemuurde Weerd O.Z. 71
Utrecht
Een voor zijn omgeving opmerkelijk groot en rijk pand uit de tweede helft van de 18e eeuw, bestaande uit drie bouwlagen met kap. Casco, opz..

Breed pand van een bouwlaag met een schilddak waarvan de nok loodrecht op de straat staat

Bemuurde Weerd O.Z. 62
Utrecht
Breed pand van een bouwlaag met een schilddak waarvan de nok loodrecht op de straat staat. Het pand is in de eerste helft van de 18e eeuw g..

Rijn en Zon

Adelaarstraat 30
Utrecht
KORENMOLEN "Rhijn en Son". Ronde gemetselde stellingmolen, gebouwd in 1912-1913, waarbij onderdelen van de in 1912 gesloopte stenen walkoren..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)