Breyerskameren in Utrecht

Gasthuisstraat 8
3581GE Utrecht

Beschrijving van Breyerskameren

Breyerskameren. Vrijwoningen behorende tot een complex bestaande uit drie delen uit verschillende perioden. Een blok, van oorspronkelijk acht rug aan rug kameren, gebouwd in de eerste helft van de 17e eeuw, grenzend aan de Wittevrouwensingel en thans (na restauratie en samenvoeging in 1975) bestaande uit Gasthuisstraat 2,4 en 6 en Wittevrouwensingel 13 (reeds geplaatst op de Rijksmonumentenlijst). Het tweede, thans onderhavige, deel bestaat uit Gasthuisstraat 8, 10, 12, 14 en 16 en Wittevrouwensingel 21, 22, 23, 24 en 25. Dit 18e-eeuwse uit tien rug aan rug kameren bestaande deel is gebouwd dankzij een testament van Johan Breyer uit 1749, die zowel de oude als de nieuwe kameren als vrijwoningen schonk aan de Diakonie van de Nederduits Hervormde Kerk. Tussen deze beide delen bevindt zich het derde complex-deel bestaande uit twee in 1975 in oude stijl gebouwde woningen ter vervanging van de toen gesloopte vroeg 20e-eeuwse bebouwing. Deze voorgaande bebouwing, bestaande uit twee boven- en benedenwoningen was begin deze eeuw gebouwd ter plaatse van het voormalige pleintje met pomp tussen de complexdelen een en twee. Dit deel komt niet voor plaatsing op de monumentenlijst in aanmerking. Het onderhavige, als tweede genoemde, deel is van bouwhistorisch belang als voorbeeld van een vrij gaaf bewaarde serie 18e-eeuwse vrijwoningen, bij een ouder 17e-eeuws complexdeel, en van historisch belang vanwege de ontstaansgeschiedenis van het totale complex. Het totale complex (de delen een en twee) is in 1975 gerestaureerd. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)