Meer dan 63.000 rijksmonumenten

Eenvoudig huis bestaande uit twee bouwlagen, een kelder en mansardekap met de nok loodrecht op de straat in Utrecht

Breedstraat 5
3512TS Utrecht

Bouwjaar: vroeg 19e eeuw

Beschrijving van Eenvoudig huis bestaande uit twee bouwlagen, een kelder en mansardekap met de nok loodrecht op de straat

Eenvoudig vroeg 19e eeuws huis bestaande uit twee bouwlagen, een kelder en mansardekap met de nok loodrecht op de straat. Achter het huis staat een los achterhuis. Het huis is in oorsprong ouder dan 19e eeuws. Het was een huis met aan beide zijden een steegje naar de achtergelegen bebouwing. In het begin van de 19e eeuw werd voor het huis, samen met het rechter buurpand, een nieuwe gevel gebouwd. In het midden was een poortje voor een steeg. Het rechter deel van de gevel (Nr. 3) is geheel gaaf en reeds geplaatst op de Rijksmonumentenlijst. Het linker deel, van het huis Breedstraat 5/7, is van een nieuwe winkelpui voorzien. Het huis is van belang als onderdeel van een volledig symmetrisch ensemble, waarvan de rechterhelft reeds is beschermd. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)