Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Huis, bestaande uit twee bouwlagen, een kelder en een kap met de nok loodrecht op de straat in Utrecht

Woonhuis

Bemuurde Weerd W.Z. 6
3513BH Utrecht
Utrecht

Bouwjaar: 17e eeuw


Beschrijving van Huis, bestaande uit twee bouwlagen, een kelder en een kap met de nok loodrecht op de straat

Diep 17e eeuws huis, bestaande uit twee bouwlagen, een kelder en een kap met de nok loodrecht op de straat. De Bemuurde Weerd is een in de middeleeuwen ontstane ommuurde voorstad rond een sluizencomplex in de rivier de Vecht. De voornaamste bebouwing stond aan de wegen langs de rivier. Bemuurde Weerd W.Z. 6 is een goed voorbeeld van een dergelijk tamelijk groot huis. In de huidige vorm is het voornamelijk 17e eeuws, doch het dateert in oorsprong uit de middeleeuwen. De gepleisterde voorgevel is een tot lijstgevel verbouwde trapgevel, oorspronkelijk met houten onderpui. De puibalk is mogelijk nog aanwezig, wat tot uiting komt in een doorlopende lijst boven de beganegrondvensters. Boven de verdieping zijn de 17e eeuwse sier-muurankers van de strijkbalk aanwezig. De linker zijgevel aan de Raamsteeg bevat aan de achterzijde twee 19e eeuwse kozijnen met luiksponning en op de verdieping een geprofileerd 18e eeuws kozijn. De achtergevel is een afgetopte tuitgevel. Ook de rechter zijgevel is vrijstaand aan een poortje naar het achterterrein. Inwendig is de constructie, zowel balklagen als kap, vrij compleet. Het huis is bouwhistorisch zeer belangrijk in de ontwikkeling van het woonhuis buiten de stad. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 450363
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Huis, bestaande uit twee bouwlagen, een kelder en een kap met de nok loodrecht op de straat in Utrecht

Weerdsluis

Weerdsluis Bemuurde Weerd O.Z.
Utrecht
Complex van sluizen met kolk, kademuren en twee bruggen. Rond 1554 werd op deze plaats reeds een schut- of schotdeur aangebracht om de wate..

EKKO

Bemuurde Weerd W.Z. 3
Utrecht
Een voor zijn omgeving opvallend groot 18e eeuws pand bestaande uit drie bouwlagen met kap loodrecht op de straat en kelder onder het achter..

Pand met gebogen voorgevel uit de eerste helft van de 19e eeuw, bestaande uit twee bouwlagen met mansardekap

Weerdsingel W.Z. 66
Utrecht
Pand met gebogen voorgevel uit de eerste helft van de 19e eeuw, bestaande uit twee bouwlagen met mansardekap. Een opmerkelijk voorbeeld uit..

Herenhuis

Bemuurde Weerd O.Z. 19bis
Utrecht
Omschrijving In oorsprong ouder pand, in 1886 verbouwd tot HERENHUIS in neo-renaissancestijl, gelegen aan de Bemuurde Weerd, op rechthoekig..

woonhuis

Bemuurde Weerd O.Z. 14
Utrecht
Inleiding Een woonhuis gebouwd in 1898, mogelijk op de fundamenten van een ouder huis gezien de traditionele opzet van voorhuis, binnenplaa..

Kaart & Routeplanner

Route naar Huis, bestaande uit twee bouwlagen, een kelder en een kap met de nok loodrecht op de straat in Utrecht

Foto's (1)