Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Boerderij aan de Zonstraat 23 in Utrecht

Boerderij

Zonstraat 23
3581MP Utrecht
Utrecht

Bouwjaar: 18e eeuw


Beschrijving van Boerderij aan de Zonstraat 23

Boerderij, bestaande uit een bouwlaag, een kelder en een kap met aan de voor- en achterzijde een wolfseind, loodrecht op de straat. Het betreft hier een boerderij uit de tweede helft van de 18e eeuw. De structuur van het pand bleef in hoofdlijnen bewaard, met onder andere een kelder, opkamer en de zeer hoge kap met grenen spanten. De voor en achtergevel zijn ongepleisterde topgevels met vlechtingen. De kap is met pannen gedekt. De boerderij is gelegen aan de Minstroom, in een voormalig warmoezeniersgebied dat in de 18e eeuw is verstedelijkt. De boerderij is van bouwhistorisch belang als voorbeeld van een 18e eeuwse boerderij en tevens van belang voor de historische structuur van het Minstroomgebied en markant gelegen. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 450355
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Zonstraat 23
Zonstraat 23, Utrecht.jpg
Locatie Utrecht, Zonstraat 23
Oorspr. functie boerderij
Bouw gereed 18e eeuw
Monumentstatus rijksmonument
Monumentnummer 450355
Portaal  Portaalicoon   Civiele techniek en bouwkunde

Zonstraat 23 is het adres van een rijksmonumentale boerderij in de Nederlandse stad Utrecht.

De boerderij is gebouwd in de 18e eeuw aan de Minstroom. Hoewel verbouwd is het qua structuur in hoofdlijnen bewaard gebleven. Inwendig bevat het pand onder meer een kelder en een opkamer. Het heeft een zeer hoog wolfsdak met grenen spanten en dakpannen. De voor- en achtergevel zijn van baksteen met boerenvlechtingen.

Een 17e-eeuwse, eveneens rijksmonumentale, boerderij in de Zonstraat bevindt zich op nummer 44.Monumenten in de buurt van Boerderij aan de Zonstraat 23 in Utrecht

Boerderij aan de Zonstraat 44

Zonstraat 44
Utrecht
BOERDERIJ uit de tweede helft van de 17e eeuw, bestaande uit een bouwlaag met kap loodrecht op de straat. Direct aan de achtergevel is de sc..

Beheerderswoning

Maliesingel 74
Utrecht
Omschrijving Tot DIENSTWONING verbouwde T-boerderij, in 1873 naar ontwerp van A. Tepe, met alleen het woongedeelte nog intakt. De moderne a..

Hiëronymushuis

Maliesingel 77
Utrecht
Omschrijving Hoofdgebouw en kapel van BEJAARDEN- en WEESHUIS, op samengestelde plattegrond, met een symmetrische hoofdopzet bestaande uit e..

Woning

Maliesingel 77
Utrecht
Maliesingel 77 - Hieronymushuis - dienstwoning Omschrijving Vrijstaande DIENSTWONING uit circa 1873, gelegen aan de Minstroom. Pand opge..

Washuis

Maliesingel 77
Utrecht
Omschrijving Eenvoudig eenlaags WASHUIS op vierkante plattegrond in baksteen opgetrokken, met tentdak belegd met pannen, derde kwart van de..

Kaart & Routeplanner


Foto's (2)