Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Kokerloods in Utrecht

Gebouw

Lauwerecht 10
3514BB Utrecht
Utrecht


Beschrijving van Kokerloods

Laat 18e eeuwse houtloods met twee tussenvloeren. Bedrijvigheid buiten de stad Utrecht was ondermeer te vinden langs de Vecht en de Lauwerecht. De bedrijvigheid bestond bijvoorbeeld uit pannenbakkers, pijpenmakers en houtopslag. De houtloods is gelegen tussen de Vecht en de Lauwerecht. De loods bestond uit een stenen onderbouw met brede toegangsdeuren en een houten bovenbouw met luiken en ventilatieroosters. Voorgevel en draagconstructie zijn nog gaaf aanwezig, de achtergevel werd in het begin van de 20e eeuw geheel door een stenen gevel vervangen. De houtloods is van bouwhistorisch belang als voorbeeld van de zeldzaam wordende 18e eeuwse houtopslagplaatsen, en historisch van belang in de stedelijke ontwikkeling buiten de stadsmuur. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 450344
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Kokerloods in Utrecht

Lauwerechtbrug

Lauwerecht
Utrecht
Karakteristiek gelegen 18e-eeuwse boogbrug met leuningen met gietijzeren balusters. De huidige brug vervangt een eerdere versie op dezelfde..

Groot en rijk pand

Bemuurde Weerd O.Z. 71
Utrecht
Een voor zijn omgeving opmerkelijk groot en rijk pand uit de tweede helft van de 18e eeuw, bestaande uit drie bouwlagen met kap. Casco, opz..

Breed pand van een bouwlaag met een schilddak waarvan de nok loodrecht op de straat staat

Bemuurde Weerd O.Z. 62
Utrecht
Breed pand van een bouwlaag met een schilddak waarvan de nok loodrecht op de straat staat. Het pand is in de eerste helft van de 18e eeuw g..

Boerderij van het T-huis type

Hogenoord 8A
Utrecht
Vroeg 19e eeuws boerderij van het T-huis type, bestaande uit een eenlaags woonhuis, een deel, twee stenen schuren en een houten schuur. Lan..

Rijn en Zon

Adelaarstraat 30
Utrecht
KORENMOLEN "Rhijn en Son". Ronde gemetselde stellingmolen, gebouwd in 1912-1913, waarbij onderdelen van de in 1912 gesloopte stenen walkoren..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)