Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Pand met lijstgevel, bestaande uit drie bouwlagen en een kelder en een kap evenwijdig aan de straat in Utrecht

Woonhuis

Haverstraat 20
3511NC Utrecht
Utrecht

Bouwjaar: 17e eeuw of ouder


Beschrijving van Pand met lijstgevel, bestaande uit drie bouwlagen en een kelder en een kap evenwijdig aan de straat

17e eeuws pand, waarschijnlijk van oudere oorsprong, met lijstgevel, bestaande uit drie bouwlagen en een kelder en een kap evenwijdig aan de straat. Een in de Haverstraat opvallend pand vanwege zijn brede opzet en de kap die evenwijdig aan de straat loopt. Deze opzet gaat waarschijnlijk terug op een middeleeuwse oorsprong van het huis. Hierop wijzen ook de straatkelders die na de verbreding van de Haverstraat ontstaan zijn. Bij deze verbreding in 1644 is het pand grotendeels vernieuwd en deze 17e eeuwse opzet heeft het huis voor een groot deel nu nog. Onder andere in de samengestelde balklagen met sleutel-stukken en in een spiltrap met ingesneden leuning, gelegen in een aanbouw achter het huis met een, mogelijk van oorsprong, traptorenachtig karakter. Het pand is van bouwhistorisch belang en bepalend voor het historisch straatkarakter. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 450342
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Pand met lijstgevel, bestaande uit drie bouwlagen en een kelder en een kap evenwijdig aan de straat in Utrecht

Pand, thans bestaande uit drie bouwlagen en kap, loodrecht op de straat

Haverstraat 26
Utrecht
Oorspronkelijk 17e eeuws pand, thans bestaande uit drie bouwlagen en kap, loodrecht op de straat. Het casco, inclusief voorgevel, is groten..

Huis tegenwoordig bestaande uit twee bouwlagen en een kap, loodrecht op de straat

Haverstraat 30
Utrecht
In oorsprong 17e eeuws huis tegenwoordig bestaande uit twee bouwlagen en een kap, loodrecht op de straat. Het 17e eeuws huis is in hoofdzaa..

Huis, thans bestaande uit drie bouwlagen met kelder en een kap loodrecht op de straat

Haverstraat 6
Utrecht
In oorsprong tweelaags middeleeuws huis, thans bestaande uit drie bouwlagen met kelder en een kap loodrecht op de straat. Bij de verbreding ..

Pand van middeleeuwse oorsprong, bestaande uit vier bouwlagen met de kap evenwijdig aan de straat en verschillende kelders

Haverstraat 2
Utrecht
Pand van middeleeuwse oorsprong, bestaande uit vier bouwlagen met de kap evenwijdig aan de straat en verschillende kelders, waarvan een met ..

Pand met lijstgevel met empire-ornament

Oudegracht 205
Utrecht
Pand met lijstgevel met empire-ornament, omtrent 1800.

Kaart & Routeplanner


Foto's (2)