Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Eenlaagse woning onder tentdak in Utrecht

Woonhuis

Abstederdijk 180 A
3582BV Utrecht
Utrecht

Bouwjaar: 19e eeuw


Beschrijving van Eenlaagse woning onder tentdak

19e eeuwse eenlaagse woning onder tentdak, met bijbehorend hovenierserf en schuren, gelegen aan de Minstroom. De bebouwing van dit markante hovenierserf heeft zijn zwaartepunt aan de Minstroom en is via een oprit bereikbaar vanaf de Abstederdijk. De woning op bijna vierkant grondplan bestaat uit een kelder, een bouwlaag onder mansarde tentdak met aan de achterzijde een wolfseind. De ingang is aan de voorhof aan de zijde van de Abstederdijk, deze ongepleisterde voorgevel is drie travee├źn breed onder eenvoudige gootlijst. De indeling is vrij willekeurig terwijl die van de achtergevel, gelegen vlak bij de Minstroom en in het oog springend vanaf de Zonstraat, architectonisch zorgvuldiger is uitgewerkt als ware dit de voorgevel. Het is eveneens een ongepleisterde lijstgevel, twee bouwlagen suggererend, en oogt als drie vensters breed. De middelste zijn echter blind en wit gepleisterd. Van de Minstroom af gezien links een kelderlicht, rechts een stichtingssteen: 1875. De ongepleisterde gevel links heeft nu twee vensters, een derde is dichtgezet. De lijstgevel rechts is ingebouwd door een eenvoudige aanbouw onder lessenaarsdak. Aan de voorhof grenst rechts een kleine schuur van een laag onder zadeldak met de nok loodrecht op de Abstederdijk, tussen topgevels met windveren en eenvoudige nokversiering. Ervoor bevindt zich een aanbouw onder plat dak. Tegenover de woning ligt nog een schuur die van belang is voor het omsloten karakter van de voorhof. Abstede was vanouds een hoveniersgebied, vlak bij de oude stad gelegen langs een oude weg (de Abstederdijk) en een oude waterloop (de Minstroom). De omgeving van Abstederdijk 180A/180B is een der gaafst bewaard gebleven delen hiervan. Terwijl de nabij gelegen boerderij Abstederdijk 188/190 een voorbeeld is van een erf met de bebouwing langs de weg, geeft Nr.180A/180B het beeld van het naar de waterloop verschoven zwaartepunt. Het pand is met zijn gehele erf met aan- en bijgebouwen van zeer groot historisch belang als zeldzaam en gaaf voorbeeld van een hovenierswoning met erf in een oud tuindersgebied, tevens van belang en bepalend voor het beeld van het gebied. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 450337
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Eenlaagse woning onder tentdak in Utrecht

Boerderij 'Het kerkehuis', huis 'De bras'

Abstederdijk 188
Utrecht
Boerderij "Het kerkehuis", huis "De Bras". Van oorsprong 16e eeuwse boerderij, bestaande uit een vroeg negentiende eeuws dubbel-woonhuis aa..

Boerderij aan de Zonstraat 44

Zonstraat 44
Utrecht
BOERDERIJ uit de tweede helft van de 17e eeuw, bestaande uit een bouwlaag met kap loodrecht op de straat. Direct aan de achtergevel is de sc..

Koningin Wilhelminaschool

Mecklenburglaan 3
Utrecht
Inleiding SCHOOLGEBOUW van de Openbare Lagere School ('Koningin Wilhelminaschool'), in 1918 naar ontwerp van architect S.F Loeb gebouwd in ..

Boerderij aan de Zonstraat 23

Zonstraat 23
Utrecht
Boerderij, bestaande uit een bouwlaag, een kelder en een kap met aan de voor- en achterzijde een wolfseind, loodrecht op de straat. Het bet..

Vrijstaande garage

Waldeck Pyrmontkade 20
Utrecht
Als een proeve voor industrialisering der bouw in 1927-28 door G.Th. Rietveld in opdracht van de familie Van der Vuurst de Vries ontworpen, ..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)