Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Boerderij 'Het kerkehuis', huis 'De bras' in Utrecht

Boerderij

Abstederdijk 188
3582BV Utrecht
Utrecht


Beschrijving van Boerderij 'Het kerkehuis', huis 'De bras'

Boerderij "Het kerkehuis", huis "De Bras". Van oorsprong 16e eeuwse boerderij, bestaande uit een vroeg negentiende eeuws dubbel-woonhuis aan en evenwijdig met de straat en een veel ouder schuurgedeelte aan de achterzijde. De halleboerderij gaat in zijn oorsprong terug tot de 16e eeuw voor wat betreft het bedrijfsgedeelte, dat in 1978 werd afgebroken en in 1983 herbouwd in oude vorm. In deze schuur is van ongeveer 1600 tot 1715 de schuilkerk "De Statie onder het Kruis" gevestigd geweest, die, na haar verplaatsing naar de Oudegracht, de voorloper werd van de Martinuskerk aan de Oudegracht. In 1811 werd het woonhuisgedeelte vernieuwd, dat eind 19e eeuw werd uitgebreid tot het huidige dubbel-woonhuis. De boerderij is als geheel van bouwhistorisch en -als schuilkerk- van groot historisch belang en tevens karakteristiek voor het voormalige hoveniersgebied langs de Minstroom. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 450319
Laatste wijziging: 2014-10-11 14:32:19.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Boerderij 'Het kerkehuis', huis 'De bras' in Utrecht

Eenlaagse woning onder tentdak

Abstederdijk 180A
Utrecht
19e eeuwse eenlaagse woning onder tentdak, met bijbehorend hovenierserf en schuren, gelegen aan de Minstroom. De bebouwing van dit markante..

Koningin Wilhelminaschool

Mecklenburglaan 3
Utrecht
Inleiding SCHOOLGEBOUW van de Openbare Lagere School ('Koningin Wilhelminaschool'), in 1918 naar ontwerp van architect S.F Loeb gebouwd in ..

Boerderij aan de Zonstraat 44

Zonstraat 44
Utrecht
BOERDERIJ uit de tweede helft van de 17e eeuw, bestaande uit een bouwlaag met kap loodrecht op de straat. Direct aan de achtergevel is de sc..

Boerderij aan de Zonstraat 23

Zonstraat 23
Utrecht
Boerderij, bestaande uit een bouwlaag, een kelder en een kap met aan de voor- en achterzijde een wolfseind, loodrecht op de straat. Het bet..

Vrijstaande garage

Waldeck Pyrmontkade 20
Utrecht
Als een proeve voor industrialisering der bouw in 1927-28 door G.Th. Rietveld in opdracht van de familie Van der Vuurst de Vries ontworpen, ..

Kaart & Routeplanner