Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Terrein met hunebed D11 in Anloo

Archeologie

Boswachterij Anloo
9463ZA Anloo (gemeente Aa en Hunze)
Drenthe

Bouwjaar: Neolithicum 1952 (rest.) 0001 Neolithicum 1952 (rest.)


Beschrijving van Terrein met hunebed D11

Terrein waarin het hunebed D11. Datering: Neolithicum. (Gedeeltelijke bescherming, zie bijlage F). (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 45017
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Hunebed D11 in de boswachterij Anloo

Hunebed D11 ligt in de boswachterij Anloo tussen Anloo en Eext in de Nederlandse provincie Drenthe. Het hunebed wordt voor het eerst vermeld in 1711 en werd gerestaureerd in 1952[1].

Het hunebed bestaat uit 10 zijstenen, twee sluitstenen en vier dekstenen. Er ontbreekt een deksteen. Er is nog een van de twee poortstenen aanwezig, de tweede is door Albert van Giffen met een plombe aangegeven.

Het hunebed ligt midden in de boswachterij Anloo, ooit aangeplant in de jaren twintig en dertig van de 20e eeuw als productiebos van het landgoed Terborgh. Inmiddels is het grootste gedeelte van het bos in bezit van Staatsbosbeheer. In de directe omgeving van het hunebed zijn ook meerdere grafheuvels uit de ijzertijd en bevindt zich het Pinetum Ter Borgh.

Society of Antiquaries

Rond 1870 waren de meeste hunebedden in bezit van de overheid en men besloot deze monumenten 'op te knappen'. Bezorgd om de 'restauraties' die door provincie en lokale overheden werden uitgevoerd, zoals het weggraven van de dekheuvels, stuurde de Society of Antiquaries in 1878 twee Engelse oudheidkundigen naar Drenthe. William Colling Lukis en sir Henry Dryden maakten in de periode van 1 tot 22 juli plattegronden en aangezichten van veertig Drentse hunebedden. Deze tekeningen (met beschrijvingen) waren van ongekend hoog niveau voor Nederlandse begrippen.

Hunebed D11 is weergegeven op Plan VII.

Ten tijde van het bezoek waren er elf draagstenen en vier dekstenen (van oorspronkelijk vijf). De tweede draagsteen van de oostkant van de noordelijke zijde is weggehaald en de deksteen is op de grond gevallen. Er is nog een poortsteen aan de zuidzijde. Er liggen fragmenten van urnen op de oppervlakte. Er liggen drie grafheuvels in de nabijheid van het hunebed.

In 2015 werd het werk van de oudheidkundigen uitgegeven. In het Drents Museum was een tentoonstelling over het werk.[2][3]

Externe link


Monumenten in de buurt van Terrein met hunebed D11 in Anloo

Terrein met zes en vermoedelijk acht grafheuvels

Boswachterij Anloo
Anloo (Gemeente Aa en Hunze)
Terrein waarin 6 en vermoedelijk 8 grafheuvels. Datering: Neolithicum en/of Bronstijd. (Gedeeltelijke bescherming, zie bijlage G).

Terrein met vier grafheuvels

Kerkweg
Anloo (Gemeente Aa en Hunze)
Terrein waarin 4 grafheuvels. Datering: Neolithicum en/of Bronstijd. (Gedeeltelijke bescherming, voor zover betreft de daarin gelegen grafhe..

Terrein met twee grafheuvels

Boswachterij Anloo
Anloo (Gemeente Aa en Hunze)
Terrein waarin 2 grafheuvels. Datering: Neolithicum en/of Bronstijd. (Gedeeltelijke bescherming, voor zover betreft de daarin gelegen grafhe..

Terrein met vijf grafheuvels

Boswachterij Anloo, bij het Galgwanderveen
Anloo (Gemeente Aa en Hunze)
Terrein waarin 5 grafheuvels. Datering: Neolithicum en/of Bronstijd. Gedeeltelijke bescherming perceel 1603 (zie bijlage K). Gedeeltelijke b..

Terrein met grafheuvel

Liesakkers
Annen (Gemeente Aa en Hunze)
Terrein waarin grafheuvel. Datering: Neolithicum en/of Bronstijd.

Kaart & Routeplanner

Route naar Terrein met hunebed D11 in Anloo

Foto's (1)