Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Pand in gepleisterde rode baksteen onder met rode pannen gedekt zadeldak tussen tuitgevels met staaf- en sierankers in Meppel

Woonhuis

Hoogetin 1
7941BH Meppel
Drenthe

Bouwjaar: 1633 ca. 1905 (verb.)


Beschrijving van Pand in gepleisterde rode baksteen onder met rode pannen gedekt zadeldak tussen tuitgevels met staaf- en sierankers

In het oude centrum van Meppel gelegen in aanleg 17e-eeuws pand (jaartalsteen 1633) dat door de (blok)bepleistering en raamindeling uitwendig een 19e-eeuws karakter draagt; in het interieur verschillende waardevolle 17e-, 18e en 19e-eeuwse (bouw)onderdelen. Het pand lag eertijds aan de in 1952 gedempte Groteoever. Inclusief kelder vier bouwlagen tellend gebouw op trapeziumvormige plattegrond, opgetrokken uit gepleisterde rode baksteen en gedekt door een met rode pannen belegd zadeldak tussen tuitgevels, waarvan het oostelijke dakschild plaatselijk is verhoogd; staaf- en sierankers. In de met een blokbepleistering afgewerkte westgevel drie keldervensters, drie T-ramen en een deur met houten trapopgang op de eerste verdieping en drie T- ramen op de tweede verdieping; in de eveneens met een blokbepleistering afgewerkte zuidgevel een keldervenster en een deur, twee 6-ruitsschuiframen op de eerste en een dito raam op de tweede verdieping; 12- ruitsschuifraam in de tuitgevel met hijsbalk; de vlakgepleisterde zuidgevel is, behoudens een smal T- raam, blind. Inwendig zijn van belang de grotendeels nog uit 1633 daterende hoofdstructuur en de kapconstructie met gehakte telmerken (strepen en ovalen) en vliering; voorts onder meer: het gewelf van de oorspronkelijke stookplaats in de kelder; de gang met vloertegels van Naamse steen (zijde zuidgevel), op de eerste verdieping een 19e-eeuwse schouw met roodkleurige marmeren mantel en 18e-eeuwse witte en blauw gefigureerde tegels; op de tweede verdieping een vermoedelijk 19e-eeuwse bedstede (waaraan de deuren ontbreken) en houten lambrizering; op de zolder eveneens een bedstede en een (ton)gemak. Woonhuis met jaartalsteen 1633 van architectuur- en bouwhistorisch belang wegens - de ouderdom van het huis - de grotendeels nog aanwezige hoofdstructuur uit 1633; - de gevelsteen van 1633; - de aanwezigheid van een aantal belangrijke 17e-, 18e- en 19e-eeuwse interieuronderdelen. - wegens de karakteristieke ligging nabij enkele beschermde monumenten in het nu grotendeels gemoderniseerde oude centrum van Meppel (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 450029
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Pand in gepleisterde rode baksteen onder met rode pannen gedekt zadeldak tussen tuitgevels met staaf- en sierankers in Meppel

Café-restaurant met bovenwoning in Art Nouveau-stijl

Kerkplein 16
Meppel
Inleiding Cafe-restaurant met bovenwoning gebouwd rond 1910 in een Art Nouveau-trant naar ontwerp van G. Otten Jzn.. Het pand staat op de h..

Huis met gevel met rechte kroonlijst en voordeur met pilasteromlijsting

Kerkplein 14
Meppel
HUIS met statige gevel met rechte kroonlijst en voordeur met pilasteromlijsting, omstreeks 1860.

Wetering De Wetering (woonhuis met transformatorstation)

Kerkplein 12
Meppel
Inleiding Gebouwd in 1921 als 'transformatorhuis I op het Westeinde van de Weteringstraat, hoek Kleine Oever, met kelder en bovenwoning' in..

Hervormde kerk, toren

Hoofdstraat 52
Meppel
Toren der Ned. Herv. Kerk. Monumentale toren uit de tweede helft van de 15e eeuw. Klokkenstoel met klok van A. van de Put, 1611, diam. 154,4..

Stadswaag

Hoofdstraat 52
Meppel
Voormalige STADSWAAG. Eenvoudig gebouwtje met rechte topgevel bekroond door Lod.XV ornament, tegen de noordmuur van de kerktoren.

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)