Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Restant van molen De Haas in Asperen

Molen

Molenwal 23
4147AJ Asperen (gemeente Lingewaal)
Gelderland

Bouwjaar: 1868 (bouwjaar) 1937 (restauratie) 1948 (verbrand)


Beschrijving van Restant van molen De Haas

Uit 1886 daterende, rond gemetselde, omstreeks tien meter hoge molenromp met uitkraging en bovenaan taps toelopend, restant van de in 1948 door brand getroffen stellingmolen met een enkele en een stel dubbele rondboogvormige deuren - waarboven een hardstenen plaquette - en voorts ijzeren rondboogvensters van verschillende grootte, en twee rondboogluiken, alsmede een plaquette met het opschrift:"men heeft in plaats van houtmij nu van steen herbouwden hoger vlucht gegevennu zoek ik mijn bestaanin 't malen van het graanzo nodig voor het leven."Molenromp van belang als restant van de Asperense korenmolen aan de rand van de vroegere vesting in een bocht van de Linge. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 449608
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Restant van molen De Haas in Asperen

Aan de drie landzijden van het stadje is de vestingwal, ten dele bestaande uit metselwerk, bewaard gebleven, evenals de vestinggracht

Vestingwal
Asperen (Gemeente Lingewaal)
Aan de drie landzijden van het stadje is de VESTINGWAL, ten dele bestaande uit metselwerk, bewaard gebleven, evenals de VESTINGGRACHT.

Ned.Herv. of St.Catharinakerk

Voorstraat 2
Asperen (Gemeente Lingewaal)
Ned.Herv. of St.Catharinakerk. Laat-gotische kruiskerk met pseudobasilicaal schip op zuilen, welke kapitelen merkwaardige, enkele bladkranse..

Toren der Hervormde Kerk

Stadswal 1
Asperen (Gemeente Lingewaal)
TOREN der Herv.Kerk. Rijzig, bakstenen bouwwerk, einde 15e eeuw, bestaande uit drie geledingen, die met slanke, van traceringen voorziene ni..

De Oude Horn

Acquoyseweg 1
Acquoy (Gemeente Geldermalsen)
Inleiding Het voormalige POLDERGEMAAL De Oude Horn' ligt aan de Culemborgse Vliet in Acquoy. Het gemaal werd in 1859 in gebruik genomen en..

Herenhuis met een traditionele en sobere aan het Neo-Classicisme ontleende gevelopbouw

Voorstraat 72
Asperen (Gemeente Lingewaal)
Inleiding HERENHUIS met een traditionele en sobere aan het Neo-Classicisme ontleende gevelopbouw. In de huidige verschijningsvorm dateert h..

Kaart & Routeplanner

Route naar Restant van molen De Haas in Asperen

Foto's (5)