Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Stoop's Bad: vacuumgebouwtje in Overveen

Nijverheid Industrie

Adriaan Stoopplein 8
2051KA Overveen (gemeente Bloemendaal)
Noord Holland


Beschrijving van Stoop's Bad: vacuumgebouwtje

Omschrijving complexonderdeel 5 Vrijstaand, tegenover het ontijzeringsgebouw opgetrokken VACUUMGEBOUWTJE op achtzijdige grondslag, met kelder en een bouwlaag onder achtzijdig tentdak met eenvoudige kroonlijst waaronder aan alle zijden een drieruitsvenster, in oorsprong bestemd voor de opstelling van de vacuumketel ten behoeve van de aanzuiging van het bronwater waarmee het zwembad na filtering werd gevuld. Tegenwoordig doet het vacuumgebouwtje dienst als bergruimte, waartoe de vacuumketel verwijderd is en de kelderingang gewijzigd is. Voor het overige heeft het gebouw dezelfde kenmerken als beschreven bij de complexomschrijving. Waardering complexonderdeel 5 Vacuumgebouwtje uitsluitend van belang als karakteristiek en historisch-functioneel onderdeel van het hele complex van Stoop's Bad. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 449520
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Stoop's Bad: vacuumgebouwtje in Overveen

Stoop's Bad: ontijzeringsgebouw

Adriaan Stoopplein 8
Overveen (Gemeente Bloemendaal)
Omschrijving complexonderdeel 4 Vrijstaand, tussen machinistenwoning en hoofdgebouw in gesitueerd ONTIJZERINGSGEBOUW, in oorsprong bestemd..

Stoop's Bad: machinistenwoning

Adriaan Stoopplein 9
Overveen (Gemeente Bloemendaal)
Omschrijving complexonderdeel 2 Vrijstaand westelijk op het terrein gesitueerde dienstwoning, in oorsprong bestemd als MACHINSTENWONING, e..

Stoop's Bad: hoofdgebouw

Adriaan Stoopplein 10
Overveen (Gemeente Bloemendaal)
Omschrijving complexonderdeel 1 In basilicale vorm met meerdere bouwlagen onder samenstel van schild- en zadeldaken opgetrokken HOOFDGEBOU..

Stoop's Bad: fietsstalling

Adriaan Stoopplein 10
Overveen (Gemeente Bloemendaal)
Omschrijving complexonderdeel 6 Aan de oostzijde van het terrein gesitueerde FIETSENSTALLING, in hout opgetrokken op hoefijzervormige gron..

Stoop's Bad: badmeesterswoning

Adriaan Stoopplein 13
Overveen (Gemeente Bloemendaal)
Omschrijving complexonderdeel 3 Vrijstaand, oostelijk op het terrein gesitueerde dienstwoning, in oorsprong bestemd als BADMEESTERSWONING,..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)