Stoop's Bad: hoofdgebouw in Overveen

Adriaan Stoopplein 10
2051KA Overveen (gemeente Bloemendaal)

(3 recensies)

Beschrijving van Stoop's Bad: hoofdgebouw

Omschrijving complexonderdeel 1 In basilicale vorm met meerdere bouwlagen onder samenstel van schild- en zadeldaken opgetrokken HOOFDGEBOUW van Stoop's Bad, bestaande uit voorgebouw, voormalige zwembadhal en twee voormalige badvleugels ter weerszijden. In de jaren negentig van de twintigste eeuw is dit hoofdgebouw omgebouwd tot appartementen. Het langgerekte voorgebouw bestaat uit een naar voren uitgebouwde middenvleugel met monumentale ingangspartij, twee teruggerooide tussenleden en twee badvleugels. Bij de aansluiting met de middenvleugel twee kwartronde uitbouwen die oorspronkelijk diende als buffet en winkel. Het centrale deel van de middenvleugel bevat de teruggerooide ingangspartij met vier gebeeldhouwde natuurstenen, deels betonnen en gestucte pijlers - in oorsprong gemarkeerd door het deels vergulde siersmeedwerk met opschrift "anno - bad- en zweminrichting - 1924 -" en wordt bekroond door een driehoekig fronton met op klassieke voorbeelden geïnspireerde reliëfs van zwemmende vissen, badende figuren en personificaties van waterbronnen. De meervoudig samengestelde tussenleden hebben een lage voorbouw met een van borstwering voorzien dakterras, waarbij in oorsprong links het opschrift "theeschenkerij" en rechts het opschrift "barbier - kapper" in deels verguld smeedijzer was aangebracht. De zeven traveeën lange dwarsvleugels worden aan de voorzijde afgesloten door driehoekige frontons met keperboogvormig topvenster en natuurstenen reliëfs met plantaardige motieven, de Hollandse leeuw en het gemeentewapen; bij de tweede travee hebben zij vijfzijdige uitbouwen. De eigenlijke voormalige zwembadhal steekt boven de voor- en zijvleugels uit en bevat sinds de verbouwing tot appartementen vijf bouwlagen. Aan de door een opengewerkte ventilatietoren bekroonde achterzijde sluit op basis van een halve achtkant een absidiale uitbouw aan. In de hoeken twee hoog oprijzende, zich verjongende schoorstenen. Voor het overige heeft het hoofdgebouw uitwendig dezelfde kenmerken als beschreven bij de complexomschrijving. Inwendig resteren van de oorspronkelijke aankleding nog ondermeer granitovloeren, wandtegels en de achtzijdige drinkfontein. Waardering complexonderdeel 1 Hoofdgebouw van Stoop's Bad met kenmerkende details en onderdelen uit de bouwtijd van architectuur- en cultuurhistorische waarde en van belang als hoofdonderdeel van het complex. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Recensies en ervaringen (3)

Stoop's Bad: hoofdgebouw
4
Recensie door: ()
Heel mooie foto's! Roept veel jeugdherinneringen op. Historisch gezien is er niet veel informatie over de andere functies te vinden. Bijvoorbeeld, in de begin jaren 50 was er in de Theeschenkerij een kleuterschool (1 klas?) gevestigd. Daar heb ik opgezeten. Heb er zelfs nog filmbeelden van.
5
Recensie door: ()
Stoop is een heerlijke jeugdherinnering. Heb leren zwemmen in het pierebadje onder de waterval. Daarna dook ik altijd van de hoge plank. Ben zo blij met de foto's, hartelijk dank. Yvonne
5
Recensie door: ()
In het pierebadje onder de fontein heb ik mezelf leren zwemmen. Dat was kort na de oorlog. Sindsdien heb ik elke Zaterdag gezwommen. Het zijn mijn fijnste jeugdherinneringen. Toegangsprijs was 35 cent, en een "10 ritten kaart" was fl.3.00 Het ging me erg aan het hart toen ik vernam dat Stoop in flats werd veranderd. Hartelijk dank voor alle foto's. Yvonne usa.