Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Stoop's Bad: hoofdgebouw in Overveen

Overig

Adriaan Stoopplein 10
2051KA Overveen (gemeente Bloemendaal)
Noord Holland

Bouwjaar: 1924

(6 recensies)

Beschrijving van Stoop's Bad: hoofdgebouw

Omschrijving complexonderdeel 1 In basilicale vorm met meerdere bouwlagen onder samenstel van schild- en zadeldaken opgetrokken HOOFDGEBOUW van Stoop's Bad, bestaande uit voorgebouw, voormalige zwembadhal en twee voormalige badvleugels ter weerszijden. In de jaren negentig van de twintigste eeuw is dit hoofdgebouw omgebouwd tot appartementen. Het langgerekte voorgebouw bestaat uit een naar voren uitgebouwde middenvleugel met monumentale ingangspartij, twee teruggerooide tussenleden en twee badvleugels. Bij de aansluiting met de middenvleugel twee kwartronde uitbouwen die oorspronkelijk diende als buffet en winkel. Het centrale deel van de middenvleugel bevat de teruggerooide ingangspartij met vier gebeeldhouwde natuurstenen, deels betonnen en gestucte pijlers - in oorsprong gemarkeerd door het deels vergulde siersmeedwerk met opschrift "anno - bad- en zweminrichting - 1924 -" en wordt bekroond door een driehoekig fronton met op klassieke voorbeelden geïnspireerde reliëfs van zwemmende vissen, badende figuren en personificaties van waterbronnen. De meervoudig samengestelde tussenleden hebben een lage voorbouw met een van borstwering voorzien dakterras, waarbij in oorsprong links het opschrift "theeschenkerij" en rechts het opschrift "barbier - kapper" in deels verguld smeedijzer was aangebracht. De zeven traveeën lange dwarsvleugels worden aan de voorzijde afgesloten door driehoekige frontons met keperboogvormig topvenster en natuurstenen reliëfs met plantaardige motieven, de Hollandse leeuw en het gemeentewapen; bij de tweede travee hebben zij vijfzijdige uitbouwen. De eigenlijke voormalige zwembadhal steekt boven de voor- en zijvleugels uit en bevat sinds de verbouwing tot appartementen vijf bouwlagen. Aan de door een opengewerkte ventilatietoren bekroonde achterzijde sluit op basis van een halve achtkant een absidiale uitbouw aan. In de hoeken twee hoog oprijzende, zich verjongende schoorstenen. Voor het overige heeft het hoofdgebouw uitwendig dezelfde kenmerken als beschreven bij de complexomschrijving. Inwendig resteren van de oorspronkelijke aankleding nog ondermeer granitovloeren, wandtegels en de achtzijdige drinkfontein. Waardering complexonderdeel 1 Hoofdgebouw van Stoop's Bad met kenmerkende details en onderdelen uit de bouwtijd van architectuur- en cultuurhistorische waarde en van belang als hoofdonderdeel van het complex. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 449516
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen (6)

Stoop's Bad: hoofdgebouw
4
Recensie door: ()
Heel mooie foto's! Roept veel jeugdherinneringen op. Historisch gezien is er niet veel informatie over de andere functies te vinden. Bijvoorbeeld, in de begin jaren 50 was er in de Theeschenkerij een kleuterschool (1 klas?) gevestigd. Daar heb ik opgezeten. Heb er zelfs nog filmbeelden van.
Stoop's Bad: hoofdgebouw
5
Recensie door: ()
Stoop is een heerlijke jeugdherinnering. Heb leren zwemmen in het pierebadje onder de waterval. Daarna dook ik altijd van de hoge plank. Ben zo blij met de foto's, hartelijk dank. Yvonne
Stoop's Bad: hoofdgebouw
5
Recensie door: ()
In het pierebadje onder de fontein heb ik mezelf leren zwemmen. Dat was kort na de oorlog. Sindsdien heb ik elke Zaterdag gezwommen. Het zijn mijn fijnste jeugdherinneringen. Toegangsprijs was 35 cent, en een "10 ritten kaart" was fl.3.00 Het ging me erg aan het hart toen ik vernam dat Stoop in flats werd veranderd. Hartelijk dank voor alle foto's. Yvonne usa.
Stoop's Bad: hoofdgebouw
1
Recensie door: ()
Heb in Stoop’s bad verplicht schoolzwemlessen gevolgd. Ik herinner me de naargeestige sfeer en de wat viezige groene tegels. En oh die afschuwelijke zwemjuf! Ik hoor in gedachten nog die harde, zeurende stem. Slechte herinneringen dus!
Stoop's Bad: hoofdgebouw
5
Recensie door: ()
Wat zijn de spreuken aan beide kanten van de klok? Ik hoor het te weten, maar ben het vergeten.
Stoop's Bad: hoofdgebouw
4
Recensie door: ()
Ik had watervrees en kon met schoolzwemmen mijn diploma niet halen. Uiteindelijk heb ik met prive les van meester Willem het wel voor elkaar gekregen. Later heb ik nog heel vaak bij Stoop gezwommen. Fijne herinneringen aan een heel speciaal zwembad. Heel leuk om deze foto's te zien en het verleden even te laten herleven.
Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Stoops Bad
Foto van het binnenbad in 1992
Foto van het binnenbad in 1992
Locatie Overveen
Coördinaten 52° 23′ NB, 4° 37′ OL
Stoops Bad (Noord-Holland)
Stoops Bad
Portaal  Portaalicoon   Sport
Foto van het buitenbad in 1992

Stoops Bad is een voormalig zwembad aan het Adriaan Stoopplein in de Nederlandse plaats Overveen. Het gebouw uit 1916 is in opdracht van en gefinancierd door Ir. Adriaan Stoop ontworpen door de Nederlandse architect Eduard Cuypers. Het complex bestaat uit meerdere rijksmonumenten. In 1990 werd het zwembad gesloten en geschonken aan de gemeente. Sinds 1996 staat het gebouw als rijksmonument op de monumentenlijst[1]. Het gebouw werd in 1997 gekocht en het hoofdgebouw werd omgebouwd tot appartementen. De originele ingang werd gerestaureerd.Monumenten in de buurt van Stoop's Bad: hoofdgebouw in Overveen

Stoop's Bad: fietsstalling

Adriaan Stoopplein 10
Overveen (Gemeente Bloemendaal)
Omschrijving complexonderdeel 6 Aan de oostzijde van het terrein gesitueerde FIETSENSTALLING, in hout opgetrokken op hoefijzervormige gron..

Stoop's Bad: ontijzeringsgebouw

Adriaan Stoopplein 8
Overveen (Gemeente Bloemendaal)
Omschrijving complexonderdeel 4 Vrijstaand, tussen machinistenwoning en hoofdgebouw in gesitueerd ONTIJZERINGSGEBOUW, in oorsprong bestemd..

Stoop's Bad: vacuumgebouwtje

Adriaan Stoopplein 8
Overveen (Gemeente Bloemendaal)
Omschrijving complexonderdeel 5 Vrijstaand, tegenover het ontijzeringsgebouw opgetrokken VACUUMGEBOUWTJE op achtzijdige grondslag, met kel..

Stoop's Bad: machinistenwoning

Adriaan Stoopplein 9
Overveen (Gemeente Bloemendaal)
Omschrijving complexonderdeel 2 Vrijstaand westelijk op het terrein gesitueerde dienstwoning, in oorsprong bestemd als MACHINSTENWONING, e..

Stoop's Bad: badmeesterswoning

Adriaan Stoopplein 13
Overveen (Gemeente Bloemendaal)
Omschrijving complexonderdeel 3 Vrijstaand, oostelijk op het terrein gesitueerde dienstwoning, in oorsprong bestemd als BADMEESTERSWONING,..

Kaart & Routeplanner


Foto's (31)

Alle 31 foto's weergeven