Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Dubbel huis behorend bij het complex van het Deutzenhofje in Amsterdam

Woonhuis

Prinsengracht 855
1017KB Amsterdam
Noord Holland

Bouwjaar: 1694
Architect: Pieter Alolfse de Zeeuw

Top 100 monument

Dubbel huis behorend bij het complex van het Deutzenhofje

Amsterdam, Deutzenhofje: deze liefdadige stichting uit 1694 is gesitueerd tussen de Spiegelgracht en de Vijzelgracht en ligt met de voorgevel aan de Prinsengracht. Het bouwwerk bestaat uit vier om een binnenplaats gelegen woonvleugels waarin kamerwoninkjes voor bejaarde dames zijn ondergebracht. De stichteres van het hofje was Agneta Deutz. Zij bepaalde per testament dat na haar overlijden een liefdadige stichting moest worden gebouwd, waartoe al in 1692 enkele grondpercelen werden gekocht. De bouwmeester van het hofje is bekend, Pieter Alolfse de Zeeuw; voor haar overlijden heeft Agneta Deutz met hem overlegd over de bouwkundige inrichting van het hofje, met name over de regentenkamer. De regentenkamer bezit een rijke historische inrichting met laat 17de-eeuws meubilair en een aantal geschilderde portretten. Het Deutzenhofje is een voornaam en deftig hofje, dat wordt gekenmerkt door bijvoorbeeld de zandstenen deuromlijstingen en het festoen in de voorgevel, de marmeren lijst in de poort met een uitgehouwen gedichtje ("Agneta Deutz laat hier haar liefde en Godsdienst blijken, Den Armen tot een troost, tot voorbeeld aan den Rijken ANNO 1695"), de arduinstenen pomp op de binnenplaats en de daar opgestelde klok met uurwerk. Deze liefdadige instelling weerspiegelt door de gehanteerde (en bewaard gebleven) schaal een belangrijk monument van de woongeschiedenis uit de 17de eeuw. De welstand van de stichteres is op ingetogen maar duidelijke wijze in de loop der eeuwen bewaard gebleven en het hofje vervult ondanks een ruime ouderdom, nog steeds de oorspronkelijke functie zodat de bestaanscontinuiteit meer dan historische waarde bezit. Binnen het centrum van Amsterdam geldt de stichting als een rustige, ongeschonden oase, niet alleen voor de bewoners, maar ook voor passanten en bezoekers; deze belevingswaarde wordt nog versterkt door in het hofje aanwezig beeldhouwwerk en door de ruimte die is gereserveerd voor bloemen en beplanting. Ten slotte is het Deutzenhofje een karakteristiek voorbeeld van het historische, typisch Nederlandse gebruik om testamentair een liefdadige instelling in het leven te roepen, die zowel de stichter tot eer strekt als de begunstigden van een beschermde bestaansvorm voorziet.

Beschrijving van Dubbel huis behorend bij het complex van het Deutzenhofje

Dubbel huis (1695), behorend bij het complex van het Deutzenhofje. Gevel met hoeklisenen, 2 dakkapellen en deuromlijsting. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 4430
Laatste wijziging: 2015-01-12 19:49:54.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Dubbel huis behorend bij het complex van het Deutzenhofje in Amsterdam

Huis onder dwars dak

Prinsengracht 853
Amsterdam
Huis onder dwars dak (XVII B?). Gevel onder rechte lijst (karakter XIX B).

Deutzenhofje

Prinsengracht 857
Amsterdam
Deutzenhofje (1695), bestaande uit een hoofdgebouw aan de gracht, onder een dak met 855 en 899, met zandstenen deuromlijsting en festoen in ..

Pand met halsgevel met deuromlijsting, vermoedelijk

Prinsengracht 851
Amsterdam
Pand met halsgevel (XVIIIa/b) met deuromlijsting, vermoedelijk uit de bouwtijd.

Pand met halsgevel

Prinsengracht 849
Amsterdam
Pand met halsgevel (XVIIIa).

Dubbel huis behorend bij het complex van het Deutzenhofje

Prinsengracht 899
Amsterdam
Dubbel huis (1695), behorend bij het complex van het Deutzenhofje. Gevel met hoekliseen, 2 dakkapellen en deuromlijsting.

Kaart & Routeplanner


Foto's (3)