Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Rabbinaatswoning Voorm. rabbinaatswoning in Moorse trant in Winschoten

Kerkelijk Gebouw

Bosstraat 22
9671GH Winschoten (gemeente Oldambt)
Groningen

Bouwjaar: ca. 1900 1900 ca. 1900


Beschrijving van Rabbinaatswoning Voorm. rabbinaatswoning in Moorse trant

Voormalige RABBINAATSWONING, gebouwd in Moorse trant omstreeks de eeuwwisseling en deel uitmakende van het U-vormige voormalige synagogecomplex. Dit bestaat uit de ruimschoots teruggerooide reeds beschermde synagoge uit 1854 (thans in gebruik als gereformeerde kerk) en de voormalige kosterswoning annex school en slachthuis. Dit laatste gebouw, dat eveneens van omstreeks de eeuwwisseling moet dateren, is echter zo sterk verbouwd dat het niet van rijkswege is beschermd. Relatief diep gebouw op rechthoekige plattegrond en overwegend opgetrokken uit rode strengperssteen. Het oorspronkelijk met pannen belegde schilddak en de balklagen van de verdieping ontbreken ten gevolge van een brand. De eenvoudig geprofileerde kroonlijst rust op een uitgemetseld boogfriesje. De enigszins asymmetrische voorgevel is uitgevoerd in Moorse trant en heeft hoefijzervormige vensters met in de bovenlichten gekleurd glas-in- lood; voor lateien, consoles en sluitstenen e.d. is gebruik gemaakt van (geschilderde) natuursteen. De ingangspartij met rondboogbovenlicht wordt ter hoogte van de verdieping benadrukt door een uitkragend klein balkon met gietijzeren hekje. Andere opvallende elementen zijn onder andere de consoles in de vorm van geglazuurde mannenkopjes met bolhoed (vermoedelijk joden) en het siersmeedwerk. De detaillering van de achter- en zijgevels bestaat uit lichtgetoogde vensters van verschillend formaat en met eenvoudige roedenindeling. Voormalige rabbinaatswoning van algemeen cultuur- en architectuurhistorisch belang - wegens de herinnering die het gebouw, samen met de eveneens beschermde voormalige synagoge, levend houdt aan de vroegere joodse gemeente van Winschoten; - wegens de bijzondere en weinig voorkomende Moorse uitmonstering van de voorgevel; - wegens het bijzondere en opvallende materiaalgebruik van de voorgevel; -wegens de typologische en stilistische zeldzaamheid; - wegens het functionele belang van het gebouw voor het gehele voormalige synagogecomplex. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 434381
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Rabbinaatswoning Voorm. rabbinaatswoning in Moorse trant in Winschoten

Synagoge Voorm. synagoge

Bosstraat 24
Winschoten (Gemeente Oldambt)
Inleiding SYNAGOGE, gebouwd in 1854 in neo-classicistisch- eclectische trant ter vervanging van een oudere voorgangster. Links van het ster..

Evangelisch-Lutherse kerk

Vissersdijk 70
Winschoten (Gemeente Oldambt)
Eenvoudig zaalgebouw uit 1836, waarvan de muren geleed zijn door pilasters; omlijste ingang en halfrond gesloten vensters. Orgel uit 1768. P..

Winkelwoning annex banketbakkerij

Venne 123a
Winschoten (Gemeente Oldambt)
Inleiding WINKELWONING annex BANKETBAKKERIJ gebouwd in 1898 in opdracht van bakker S. Engers in een stijl waarin Neo-Renaissance elementen ..

Hotel annex sociëteit (De Harmonie)

Het Boschplein 1
Winschoten (Gemeente Oldambt)
Inleiding HOTEL annex SOCIETEIT, in eerste instantie gebouwd omstreeks 1850 als hotel met de naam Schoongezicht (één bouwlaag hoge volume..

Gemeentehuis Voorm. gemeentehuis

Langestraat 11
Winschoten (Gemeente Oldambt)
Inleiding GEMEENTEHUIS gebouwd in 1895/96 naar een ontwerp van gemeente-architect K. de Grooth bijgestaan door Rijksbouwmeester C.H. Peters..

Kaart & Routeplanner