Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Courtine ii-iii met vischpoort, brug, kazematten en muurresten in Elburg

Militair Object

Vischpoortstraat 34
8081ER Elburg
Gelderland


Beschrijving van Courtine ii-iii met vischpoort, brug, kazematten en muurresten

COURTINE II-III MET VISCHPOORT, BRUG, KAZEMATTEN EN MUURRESTEN. Courtine met: - In het midden van de wal, een coupure tussen twee keermuren met schotbalksponningen. - Voor de poort over de gracht, een gemetselde boogbrug met vier bogen. - Aan de stadszijde onder de brug en gedeeltelijk onder de coupure, een dubbele gemetselde kazemat (ca. 1540) met aan de NO-zijde drie (dichtgemetselde) schietgaten en aan de ZW-zijde drie schietgaten. De kazematten zijn toegankelijk via een overwelfde trap aan de ZW-zijde van de coupure; zij zijn onderling verbonden door een overwelfde gang onder de coupure en zijn voorzien van twee gemetselde ventilatie-schachten. - Aan de stadszijde van de coupure, de Vischpoort (1592), een gemetseld gebouw met overwelfde doorgang waarin voorzieningen voor poortdeuren. Boven de doorgang een wachtlokaal; aan de buitenzijde op elk der vier hoeken een uitgekraagde ronde hoektoren. Het gebouw is voorzien van een met leien gedekte achtkantige, ingesnoerde naaldspits; aan de zeezijde van de spits een voorziening ten behoeve van een kustlicht. - Aan de ZW-zijde van de Vischpoort, een daarop aansluitende stadsmuur, hoog ca. 5 m., tot aan de as van de Gasthuissteeg, vervolgens een gedeeltelijk uitspringend muurgedeelte, hoog ca. 3,5 m., tot even voorbij de Gasthuissteeg en een laag muurfragment van ca. 1,5 m. hoogte, aflopend tot 0,5 m. tot aan de as van de Westerwalstraat. - Aan de NO-zijde van de Vischpoort en op ca. 10 tot 40 m. van die poort, een ca. 6 m. hoge stadsmuur en een rondeel aan het NO-einde van de muur. - Voorliggende gracht ter breedte van ca. 20 m. nabij de Vischpoort en oplopend tot ca. 30 m. nabij de bastions II en III. Betrokken kadastrale percelen, Elburg nrs.: - C1670 ged. (hiervan slechts een strook ter breedte van ca. 1,50 m., gerekend van de grens met perceel C ongenummerd - Noordwalstraat); - C1528 ged. en C1529 ged. (idem slechts een strook van ca. 1,50 m., gerekend vanaf perceel C1306); - en C497, C529, C560 ged., C916, C1077 ged., C1122, C1123, C1331, C1481 ged., C1608, C ongenummerd ged. (Havenstraat) en C ongenummerd ged. (Noordwal). In de dakkapel een klok van J.A. de Grave, 1718, diam. 52 cm. Mechanisch torenuurwerk (Vermoedelijk Korfhage, Duitsland), 1900, later voorzien van electrische opwinding, gerestaureerd in 1992. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 430528
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Courtine ii-iii met vischpoort, brug, kazematten en muurresten in Elburg

Dwarshuis op de hoek van de havenkade

Havenstraat 7
Elburg
Dwarshuis (ca.1800) op de hoek van de Havenkade. Gepleisterde lijstgevels en schilddak. Stoep. Hiernaast kleine theekoepel (XIX A).

Woonhuisje van alleen begane-grond met schilddak

Noorderwal 6
Elburg
Woonhuisje van alleen begane-grond met schilddak. Deur (Lod.XVI) met gesneden middenstijl, empire-ramen en luiken.

Woonhuisje, aansluitend bij de vischpoort, van alleen begane grond

Havenstraat 3
Elburg
Woonhuisje, aansluitend bij de Vischpoort, van alleen begane grond. Gesneden deur (ca.1800). Stoephekken.

Pand, aansluitend bij de vischpoort, onder hoog schilddak

Havenstraat 4
Elburg
Pand, aansluitend bij de Vischpoort, onder hoog schilddak. Alleen begane grond. Gevel met mooi metselwerk (XIXa) en schuiframen.

Woonhuisje, aansluitend bij de vischpoort, van alleen begane-grond

Havenstraat 1
Elburg
Woonhuisje, aansluitend bij de Vischpoort, van alleen begane-grond. Dakvenster met vleugelstukken, alsmede empire-deuren.

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)