Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Zaandplatte De Zaandplatte in Ruinen

Molen

Engeland 9
7963PW Ruinen (gemeente De Wolden)
Drenthe

Bouwjaar: oorspr. 1866 1964 (herb. op huidige locatie) 1995-'96 (rest.) 1866 oorspr. 1866 1964 (herb. op huidige locatie) 1995-'96 (rest.)
Architect: Zilverberg (1866) Vaags (1995-'96) Zilverberg 1866 Zilverberg (1866) Vaags (1995-'96)


Beschrijving van Zaandplatte De Zaandplatte

Op ca.0,6 kilometer ten Noord-Oosten van het dorp Ruinen, in opdracht van de gelijknamige gemeente, aan de rand van de Ruiner es in 1964 herbouwde beltmolen. Het betreft een oorspronkelijk uit het naburig dorp Echten, eveneens gemeente Ruinen, afkomstige grondzeiler-korenmolen, welke in 1962-63 is afgebroken teneinde deze op een betere situering in de gemeente te herplaatsen. De naam Zaandplatte is ontleend aan veldnaam ter plaatse van de nieuwe locatie. Bij de herbouw is tegen de deels uit beton opgetrokken en deels gemetselde ronde, nieuwe onderbouw een aarden wal aangebracht. Boven het niveau van de belt is het nog gave grenen achtkant met eiken boventafelelement en daarop de kap van de molen uit Echten aanwezig. Een bijzonderheid van het achtkant van deze oorspronkelijk uit 1866-1868 daterende, bij de voormalige sluis in de Hoogeveensche Vaart gebouwde molen, is dat aan de zgn. losse binten korbelen ontbreken. De met oude onderdelen van het gaande werk toegeruste molen, waaronder een koppel blauwe maalstenen, mist alleen het luiwerk. De molen heeft stalen roeden met een vlucht van 19 meter en een gietijzeren as. De kap van de molen kruit op een glijring, welke een secundair gebruikte, op zijn kop liggende overring is. Onder de windpeluw bevindt zich een opvallende baard, ter gelegenheid van de herbouw aangebracht, met daarop de naam, alsmede het wapen van de gemeente Ruinen. Achtkante belt-windkorenmolen, waarvan zowel het achtkant als de kap met riet gedekt zijn, en hoofdzakelijk samengesteld uit de onderdelen van de oorspronkelijke molen te Echten, van algemeen belang uit oogpunt van architectuur- en cultuurhistorische waarde wegens de sobere molenbouw, zoals op het platteland in Noord- en Oost-Nederland gebruikelijk was. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 422828
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
De Zaandplatte
Molen De Zaandplatte te Ruinen
Molen De Zaandplatte te Ruinen
Basisgegevens
Plaats Ruinen
Bouwjaar 1964 (oorspronkelijk gebouwd in Echten omstreeks 1866/1868)[1]
Type beltmolen
Kenmerken achtkantig
Functie korenmolen
Bestemming  Het malen van graan op vrijwillige basis
Monumentnummer  422828
Externe link(s) en afbeelding
Molendatabase
De Hollandsche Molen
2009
2009
Portaal:  Molens

De Zaandplatte is een molen in de buurtschap Engeland te Ruinen in de Nederlandse gemeente De Wolden).

Het is een rietgedekte, achtkantige houten beltmolen daterend uit 1964.[1] De wieken hebben een vlucht van 20 meter. Oorspronkelijk stond deze molen in Echten en verkeerde in vervallen staat. Deze molen werd in 1962 afgebroken en dateerde, volgens het rijksmonumentenregister, uit de periode 1866/1868.[1] Op de huidige locatie werd de molen weer opgebouwd en in 1964 weer in gebruik genomen. In de buurt van deze plaats stond tot 1878 ook al een molen. De herbouw werd verricht door de molenmaker J.D. Medendorp uit Zuidlaren. De molen deed aanvankelijk dienst als vakantiewoning in beheer bij de toenmalige gemeente Ruinen. Na de restauratie door de firma Vaags uit Aalten in de jaren negentig van de 20e eeuw werd de molen door de gemeente in eigendom overgedragen aan de Stichting Vrienden van de Ruiner Molen. De molen is sindsdien weer maalvaardig en draait op vrijwillige basis. De Zaandplatte is in 2007, na een internet-enquête door de Drentse molenstichting, uitgeroepen tot de mooiste molen van Drenthe,

Zie ook

Zicht op de molen De Zaandplatte in de buurtschap Engeland

Monumenten in de buurt van Zaandplatte De Zaandplatte in Ruinen

Hallenhuisboerderij 1 Hallenhuisboerderij in ambachtelijk-traditionele stijl met zijbaander

Smeestraat 12
Ruinen (Gemeente De Wolden)
Inleiding Boerderij van het hallehuistype met zijbaander, rond 1840 gebouwd in ambachtelijke traditionele stijl; de boerderij is in oorspro..

Hallenhuisboerderij 2 Hallenhuisboerderij in ambachtelijk-traditionele stijl, schuur

Smeestraat 12
Ruinen (Gemeente De Wolden)
Inleiding Bijschuur rond 1840 gebouwd in ambachtelijk traditionele stijl ten zuiden van de boerderij. De schuur is in 1977 geheel opnieuw o..

Hallenhuisboerderij 3 Hallenhuisboerderij in ambachtelijk-traditionele stijl, stookhok

Smeestraat 12
Ruinen (Gemeente De Wolden)
Inleiding Stookhok rond 1840 gebouwd in ambachtelijk traditionele stijl ten noorden van de boerderij, met de zijgevel evenwijdig aan de str..

Hervormde pastorie (De Bron)

Kloosterstraat 2
Ruinen (Gemeente De Wolden)
Pastorie. Gebouw uit omstreeks 1840, waarin twee evenwijdige kelders met gewelven, restanten van het vroegere klooster.

Hervormde kerk (Mariakerk)

Brink 11
Ruinen (Gemeente De Wolden)
Ned. Herv. Kerk. Gotische kerk met toren uit 1423, waarvan het koor en een kapel aan de zuidzijde zijn afgebroken. Inventaris: eiken preekst..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)