de Hoop in Markelo

Stationsstraat 33
7475AL Markelo (gemeente Hof van Twente)

Beschrijving van de Hoop

Markant op een snijpunt van wegen gelegen restant van de voormalige molen 'De Hoop', gebouwd als windkorenmolen in 1836 door molenbouwers Gebroeders Looman te Deventer. In 1897 werd een oliemotor geplaatst, in 1924 een electromotor. De onttakeling vond plaats omstreeks 1930. Voor de algehele restauratie in 1990- 1991 waren van vroegere molen nog bewaard het stenen achtkant, het middendeel en het houten achtkant en, inwendig, een deel van de vloeren en een deel van het lui- en kruiwerk. De bijgebouwen vallen buiten de bescherming. Molenrestant bestaande uit een uit bruinrode baksteen opgetrokken achtkante voet met gepotdekseld middendeel en een gaaf met riet bekleed grenen achtkant. Twee stel dubbele deuren onder segmentboog met duimstenen en sluitsteen van Bentheimer zandsteen, met op een daarvan het opschrift IVD/HW/1836; luiken, houten en gietijzeren rondboogramen met tracering. Restant van de voormalige windkorenmolen 'De Hoop' bestaande uit romp, achtkant en een gedeelte van de vloeren en van het lui- en kruiwerk van algemeen belang wegens - ouderdom - cultuurhistorische betekenis - markante ligging (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)