Meer dan 63.000 rijksmonumenten


de Hoop in Markelo

Molen

Stationsstraat 33
7475AL Markelo (gemeente Hof van Twente)
Overijssel

Bouwjaar: 1836


Beschrijving van de Hoop

Markant op een snijpunt van wegen gelegen restant van de voormalige molen 'De Hoop', gebouwd als windkorenmolen in 1836 door molenbouwers Gebroeders Looman te Deventer. In 1897 werd een oliemotor geplaatst, in 1924 een electromotor. De onttakeling vond plaats omstreeks 1930. Voor de algehele restauratie in 1990- 1991 waren van vroegere molen nog bewaard het stenen achtkant, het middendeel en het houten achtkant en, inwendig, een deel van de vloeren en een deel van het lui- en kruiwerk. De bijgebouwen vallen buiten de bescherming. Molenrestant bestaande uit een uit bruinrode baksteen opgetrokken achtkante voet met gepotdekseld middendeel en een gaaf met riet bekleed grenen achtkant. Twee stel dubbele deuren onder segmentboog met duimstenen en sluitsteen van Bentheimer zandsteen, met op een daarvan het opschrift IVD/HW/1836; luiken, houten en gietijzeren rondboogramen met tracering. Restant van de voormalige windkorenmolen 'De Hoop' bestaande uit romp, achtkant en een gedeelte van de vloeren en van het lui- en kruiwerk van algemeen belang wegens - ouderdom - cultuurhistorische betekenis - markante ligging (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 422723
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
De Hoop
De Hoop
De Hoop
Basisgegevens
Plaats Markelo
Bouwjaar 1839
Type stellingmolen
Kenmerken achtkante houten molen
Vlucht 23,50 m
Functie korenmolen
Bestemming  Het malen van graan op vrijwillige basis
Monumentnummer  422723
Externe link(s)
Molendatabase
De Hollandsche Molen
Portaal  Portaalicoon   Molens

De Hoop (ook wel Molen van Buursink genoemd) is een korenmolen in Markelo in de Nederlandse provincie Overijssel.

De molen werd in 1839 gebouwd. Tot 1924 bleef de molen op windkracht in bedrijf, daarna werd er met een elektromotor verder gemalen. De molen is thans eigendom van de Stichting Vrienden van de Molen van Buursink die de molen, waarvan alleen de romp behouden was gebleven, in 1991 geheel liet restaureren. Sindsdien wordt de molen zeer regelmatig door een vrijwillige molenaar in bedrijf gesteld.

De molen is thans ingericht met een koppel maalstenen. De roeden van de molen zijn 23,50 meter lang. De binnenroede is voorzien van het fokwieksysteem met zeilen. De buitenroede heeft Oudhollands hekwerk met zeilen.

Externe linksMonumenten in de buurt van de Hoop in Markelo

Vijf traveeën breed vrijstaand pand met verdieping en gedekt door schilddak

Goorseweg 5
Markelo (Gemeente Hof van Twente)
Vijf traveeën breed vrijstaand pand "de Wheme" met verdieping en gedekt door schilddak. Het gevelvlak wordt aan weerszijden besloten door ..

Nederlands Hervormde Kerk (Martinuskerk)

Kerkplein 2
Markelo (Gemeente Hof van Twente)
N.H.Kerk. Eenvoudig zaalgebouw uit 1840. Voorgevel van drie traveeën, geleed door pilasters. In de risalerende middentravee ingang met omli..

Toren van de Nederlands Hervormde Kerk (Martinuskerk)

Kerkplein 2
Markelo (Gemeente Hof van Twente)
De toren van de Hervormde Kerk bestaat uit twee geledingen en wordt gedekt door een tentdak. Veelhoekig uitgebouwde spiltrap in de zuidmuur...

Boerderij "Koenderink" van het hallehuistype waarvan het woonhuis in 1910 is verlengd zodat er een krukhuis ontstond

Stationsweg 2
Markelo (Gemeente Hof van Twente)
Inleiding BOERDERIJ van het hallehuistype waarvan het woonhuis in 1910 is verlengd zodat er een krukhuis ontstond. Het bedrijfsgedeelte sta..

Boerderij onder een met riet en pannen gedekt schilddak

Stationsweg 1
Markelo (Gemeente Hof van Twente)
Fraai gesitueerde BOERDERIJ onder een met riet en pannen gedekt schilddak, aan de voorzijde voorzien van houten topschild met makelaar. Bove..

Kaart & Routeplanner


Foto's (2)