Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Kapel de Voorzienigheid in Amsterdam

Kerkelijk Gebouw

Lauriergracht 41
1016RG Amsterdam
Noord Holland

Bouwjaar: 1882
Architect: A.C. Bleys


Beschrijving van Kapel de Voorzienigheid

In 1882 naar ontwerp van A.C. Bleys gebouwde neogotische kapel, gesitueerd achter en in verbinding met het gelijktijdig uitgevoerde pand Lauriergracht 39 op een inpandig terrein in oorsprong bestemd voor het RK gesticht 'De Voorzienigheid'. De zes travee├źn tellende kapel is opgetrokken in baksteen onder rood/bruin pannen zadeldak met afgewolfd schild boven het vijfzijdig gesloten koor, bekroond door een sierlijk gesmeed kruis en voorzien van steunberen, een tandlijst en spitsboogvensters, waarvan de vensters in het koor bovenin een vierpas hebben en de meeste met neutraal glas-in-lood gevuld zijn. Inwendig bevat de kapel zeer slanke gietijzeren kolommen met bladkapitelen op achtzijdige sokkels. Deze kolommen dragen de spitsboogvormige scheibogen tussen middenschip en zijbeuken; voorts zijn half- en kwartzuilen in verwante vormen aangebracht. Het middenschip wordt overkapt door een houten, van vierpassen voorzien spitstongewelf met ijzeren ribben. De zijbeuken hebben kruisribgewelven. De U-vormige orgeltribune aan de korte Lauriergracht-zijde, bij de hoeken tevens ondersteund door ijzeren hoekprofielen met vierpasmotief, is uitgevoerd in hout en is bereikbaar door middel van een houten spiltrap aan de oostzijde. Zowel spiltrap als tribune hebben een gesneden balustrade met in oosterse vorm uitgewerkte spitsbogen. In de oostwand van de kapel een dubbele biechtstoel en twee blindvensters. Alle deuren zijn gesneden paneeldeuren. In oorsprong tot een katholieke, sociaal- educatieve stichting behorende kapel van neogotische architectuur met opmerkelijk materiaalgebruik en zorgvuldig gedetailleerde vormentaal, als zodanig van algemeen belang wegens architectuur- en cultuurhistorische waarde. Rondom de kapel bevindt zich verder een lage galerij met daklichten waarvan het westelijk en het noordelijk deel tot het oorspronkelijk ontwerp hoorden, doch bij latere verbouwingen en uitbreidingen van het complex enigszins zijn gewijzigd. Deze onderdelen zijn van de bescherming uitgesloten. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 422548
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Kapel de Voorzienigheid in Amsterdam

Rechterhelft van een huis onder schilddak

Lauriergracht 51
Amsterdam
Rechterhelft van een huis (XVII B) onder schilddak. Gevel met ten dele bewaard gebleven pilastergeleding (ionische reuzenorde).

Pand met halsgevel met leeuwen als vleugelstukken

Lauriergracht 23A
Amsterdam
Pand met halsgevel met leeuwen als vleugelstukken (1658); pui plm 1800.

Pand met klokgevel

Lauriergracht 74
Amsterdam
Pand met klokgevel (midden XVIII).

Pand geheel verbouwd en van een nieuw dak voorzien huis waarvan de gevel bij die verbouwing zijn merkwaardig uiterlijk heeft gekregen met smalle en br ..

Lauriergracht 82
Amsterdam
In de kern vermoedelijk 17e eeuws, in de 2e helft van de 19e eeuw geheel verbouwd en van een nieuw dak voorzien huis waarvan de gevel bij di..

Huis wegens de zandstenen onderdelen van de gekuifde klokvormige top

Lauriergracht 62
Amsterdam
Huis wegens de zandstenen onderdelen van de gekuifde klokvormige top (3e kwart 18e eeuw).

Kaart & Routeplanner

Route naar Kapel de Voorzienigheid in Amsterdam

Foto's (4)