Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Hermitage in Amsterdam

Woonhuis

Middenweg 72
1097BS Amsterdam
Noord Holland

Bouwjaar: eerst helft 19e eeuw


Beschrijving van Hermitage

HERMITAGE. In de westhoek van de parkaanleg gesitueerd aan een kleine waterpartij in landschapsstijl een hermitage in rode baksteen uit de eerste helft van de 19e eeuw, met voorzijde naar het zuiden gericht. Centraal aan de voorzijde een halfrond deurkozijn omlijst met hardstenen pilasters met Dorische kapitelen en hardstenen kroonlijst. Aan weerszijden hiervan een halfrond venster, waar zich oorspronkelijk volgens oude foto's een paar lancetboogvormige kozijnen hebben bevonden. De zijmuren, die zich naar achteren toe onregelmatig verjongen en als zodanig het wellicht vanoudse ruineuze karakter van de hermitage verhogen, springen ten aanzien van de voorgevel iets naar voren en begrenzen de korte zijden van het met gele klinkers en voor de ingangspartij met rode plavuizen beklede voorpad. Ter weerszijden van de ingangspartij is dit voorpad van een eenvoudig smeedijzeren spijlenhek voorzien. De achtermuur reikt tot heuphoogte. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 422428
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Hermitage in Amsterdam

Huis Frankendael

Middenweg 72
Amsterdam
HOOFDGEBOUW. In rode baksteen opgetrokken hoofdgebouw uit ca. 1700 op rechthoekig grondplan, bestaande uit een twee verdiepingen hoog onder..

Historische tuin- en parkaanleg

Middenweg 72
Amsterdam
HISTORISCHE TUIN- EN PARKAANLEG. De geschiedenis van parkaanleg van Frankendael gaat terug tot in 1695, toen Isaac Balde een in de hoek van..

Toegangspoort op bakstenen dam

Middenweg 72
Amsterdam
TOEGANGSPOORT OP BAKSTENEN DAM. Centraal op 18e-eeuwse dam met boogvormige bakstenen keermuren in het verlengde van de noordwestelijke sing..

Marmeren fontein met beelden van Neptunus, Amphitrite en Arion

Middenweg 72
Amsterdam
MARMEREN FONTEIN MET BEELDEN VAN NEPTUNUS, AMPHITRITE EN ARION. Loodrecht op de ingangspartij van het huis aan de oever van de buitengracht..

Beeld van Ceres op sokkel

Middenweg 72
Amsterdam
BEELD VAN CERES OP SOKKEL. Hardstenen manshoog tuinbeeld op het voorplein uit ca. 1700, voorstellende Ceres met korenschoof rustend tegen d..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)