Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Beeld van Bacchus op sokkel in Amsterdam

Overig

Middenweg 72
1097BS Amsterdam
Noord Holland

Bouwjaar: ca. 1700 1700 ca. 1700


Beschrijving van Beeld van Bacchus op sokkel

BEELD VAN BACCHUS OP SOKKEL. Hardstenen manshoog tuinbeeld op het voorplein uit ca. 1700, voorstellende Bacchus met kroon van druivenranken en in de linkerhand een bokaal met druiven. Het beeld rust op een hardstenen vierzijdige hardstenen sokkel met ingezwenkte vlakken, die zich boogsgewijs verjongen. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 422425
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Bacchus
Triomf van Bacchus en Ariadne, geschilderd door Annibale Carracci rond 1600

Bacchus is in de Romeinse godsdienst de god van de wijn, alsmede god van de roes en van dronkenschap. Hij is de zoon van Jupiter en Semele, de dochter van Kadmos; toen zijn moeder zwanger van hem was, werd zij door Jupiters bliksem getroffen. Het ongeboren kind werd vervolgens in Jupiters dij genaaid, en kwam drie maanden later ter wereld.

Bij de Grieken is hij voornamelijk bekend onder de naam Dionysos hoewel de naam Bakchos ook bij de Grieken af en toe gebruikt werd. Zijn Etruskische tegenhanger is Fufluns. Bij de Romeinen werd Bacchus geïdentificeerd met de Italiaanse god Liber.

Hij werd voorgesteld als een naakte of halfnaakte jongeman, vaak met een kroon van wingerdbladeren en vergezeld door Ariadne of een panter. Ook bestond er in de oudheid een variant van om een jong, mannelijk lichaam en een vrouwelijk gezicht, mogelijk afkomstig van de Romeinse godin Kàka. Hij werd vooral vereerd in Athene, Thracië, Boeotië, India en op het eiland Naxos, het eiland waar Theseus Ariadne achterliet. Hij trok met een stoet van dieren, maar ook van Maenaden en satyrs rond om de mensen de teelt van fruitbomen en vooral van de wijnstok te leren. Maar behalve dronkenschap bracht hij ook beschaving en inspiratie in de schone kunsten.

Veel kunstenaars, vooral uit de renaissance en de barok, hebben levenslustige Bacchusfiguren uitgebeeld. Maar ook in modernere tijden komt hij in de kunst voor. Enkele voorbeelden zijn het ballet Bacchus et Ariane van Albert Roussel , Dionyzos, de roman van Louis Couperus en het muziekstuk: Bache(Bacchus) bene venies uit de Carmina Burana.

BacchusKlup

In recente jaren is er tijdens het carnavalsseizoen een duidelijke trend zichtbaar met de opkomst van meerdere BacchusKlups. Met name in de regio Midden-Limburg zijn er sinds 2010 diverse nieuwe clubs opgericht. De combinatie van carnaval (lol en plezier) met Bacchus blijkt enorm aan te spreken om op uitnodiging lid te worden van een dergelijke exclusieve club. Vaak gaat de Bacchus, die jaarlijks verkozen wordt gelijk als prins carnaval, voorop met aan zijn zijde een adjudant. In plaats van een raad van Elf, is er dan de BacchusKlup eveneens net als hun voorganger gekleed in stijl met lange doeken, sluiers en druiventakken.

In 1947 werd de eerste BacchusKlup opgericht in Roermond. Enkele tientallen jaren later volgde er ook in Beesel, Reuver en Swalmen vriendengroepen die een eigen BacchusKlup opzetten. Meer recentelijk is er ook in Horn, Wessem en Kessel een Bacchusklup in het leven geroepen door jeugdigen. Het is een meer eigentijdse variant op de welbekende Raad van Elf met zijn prins carnaval.

Galerij

Externe links


Monumenten in de buurt van Beeld van Bacchus op sokkel in Amsterdam

Huis Frankendael

Middenweg 72
Amsterdam
HOOFDGEBOUW. In rode baksteen opgetrokken hoofdgebouw uit ca. 1700 op rechthoekig grondplan, bestaande uit een twee verdiepingen hoog onder..

Historische tuin- en parkaanleg

Middenweg 72
Amsterdam
HISTORISCHE TUIN- EN PARKAANLEG. De geschiedenis van parkaanleg van Frankendael gaat terug tot in 1695, toen Isaac Balde een in de hoek van..

Toegangspoort op bakstenen dam

Middenweg 72
Amsterdam
TOEGANGSPOORT OP BAKSTENEN DAM. Centraal op 18e-eeuwse dam met boogvormige bakstenen keermuren in het verlengde van de noordwestelijke sing..

Marmeren fontein met beelden van Neptunus, Amphitrite en Arion

Middenweg 72
Amsterdam
MARMEREN FONTEIN MET BEELDEN VAN NEPTUNUS, AMPHITRITE EN ARION. Loodrecht op de ingangspartij van het huis aan de oever van de buitengracht..

Beeld van Ceres op sokkel

Middenweg 72
Amsterdam
BEELD VAN CERES OP SOKKEL. Hardstenen manshoog tuinbeeld op het voorplein uit ca. 1700, voorstellende Ceres met korenschoof rustend tegen d..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)