Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Marmeren fontein met beelden van Neptunus, Amphitrite en Arion in Amsterdam

Overig

Middenweg 72
1097BS Amsterdam
Noord Holland

Bouwjaar: 1714


Beschrijving van Marmeren fontein met beelden van Neptunus, Amphitrite en Arion

MARMEREN FONTEIN MET BEELDEN VAN NEPTUNUS, AMPHITRITE EN ARION. Loodrecht op de ingangspartij van het huis aan de oever van de buitengracht gesitueerde marmeren fontein met beeldengroep, gesigneerd door: I(gnatius) v. Logteren en gedateerd: 1714. Fontein en beelden groep, die een ensemble vormen, zijn geplaatst op een uit de gracht oprijzend fundament van brokken hardsteen in rustica. Op een brede sokkel, die zich boogsgewijs verjongd, bevindt zich aan de linkerzijde Amphitrite in half liggende houding, steunend met de linkerarm op een kruik, met in de rechter hand een drietand. Alhoewel Amphitrite in mythologische afbeeldingen wel meer met drietand wordt weergegeven is het beeld op enkele oudere foto's van Frankendael met staf afgebeeld. Aan de rechterkant Neptunus in identieke halfliggende houding, steunend op een kruik. Op enkele oudere foto's van Frankendael is het beeld met een drietand in de rechter hand afgebeeld. Tussen beide beelden een klokvormig ornamentstuk met schelpwerk, dat als achtergrond dient van het naar voren uitgebouwd schelpvormig bassin met dolfijn (met spuier in bek), waarop Arion met lier is gezeten. Fontein en beeldengroep zijn oorspronkelijk afkomstig van de buitenplaats Driemond bij Weesp en zijn in 1770 op Frankendael geplaatst. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 422423
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Marmeren fontein met beelden van Neptunus, Amphitrite en Arion in Amsterdam

Huis Frankendael

Middenweg 72
Amsterdam
HOOFDGEBOUW. In rode baksteen opgetrokken hoofdgebouw uit ca. 1700 op rechthoekig grondplan, bestaande uit een twee verdiepingen hoog onder..

Historische tuin- en parkaanleg

Middenweg 72
Amsterdam
HISTORISCHE TUIN- EN PARKAANLEG. De geschiedenis van parkaanleg van Frankendael gaat terug tot in 1695, toen Isaac Balde een in de hoek van..

Toegangspoort op bakstenen dam

Middenweg 72
Amsterdam
TOEGANGSPOORT OP BAKSTENEN DAM. Centraal op 18e-eeuwse dam met boogvormige bakstenen keermuren in het verlengde van de noordwestelijke sing..

Beeld van Ceres op sokkel

Middenweg 72
Amsterdam
BEELD VAN CERES OP SOKKEL. Hardstenen manshoog tuinbeeld op het voorplein uit ca. 1700, voorstellende Ceres met korenschoof rustend tegen d..

Beeld van Bacchus op sokkel

Middenweg 72
Amsterdam
BEELD VAN BACCHUS OP SOKKEL. Hardstenen manshoog tuinbeeld op het voorplein uit ca. 1700, voorstellende Bacchus met kroon van druivenranken..

Kaart & Routeplanner


Foto's (2)