Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Toegangspoort op bakstenen dam in Amsterdam

Overig

Middenweg 72
1097BS Amsterdam
Noord Holland

Bouwjaar: 1783


Beschrijving van Toegangspoort op bakstenen dam

TOEGANGSPOORT OP BAKSTENEN DAM. Centraal op 18e-eeuwse dam met boogvormige bakstenen keermuren in het verlengde van de noordwestelijke singel geplaatste monumentale houten Lodewijk XVI toegangspoort, bestaande uit een rechthoekig dubbel houten hek met twee rechthoekige vleugelstukken met houten spijlen. Hek en vleugelstukken worden geflankeerd door houten pijlers met blokmotief. Ter bekroning van de pijlers aan de buitenzijden van de vleugelstukken een houten pijnappel op console. De pijlers ter weerszijden van het dubbele hek, die aan achter- en voorzijde van gecanneleerde pilasters met Ionische kapitelen zijn voorzien, schragen een kroonlijst met guttea, waarboven een sokkel met aan de uiteinden twee vaasvormige ornamentstukken. Centraal op de sokkel een klokvormige beƫindiging met een stichtingssteen in hout met aan de voor(NO-)zijde in vergulde letters: "FRANKENDAEL" en aan de achterzijde: "MDCCLXXXIII" (1783). Boven de 'steen' een door guirlandes omlijst medaillon met portretbuste van Mercurius aan de voorzijde en met het wapen van de familie Gildemeester (een gebogen geharnaste mannenarm met gehandschoende hand met doodsbeen) aan de achterzijde. De pijlers van de poort, die een iconografische afgeleide van de triomfboog is, rusten op hardstenen platen. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 422422
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Toegangspoort op bakstenen dam in Amsterdam

Huis Frankendael

Middenweg 72
Amsterdam
HOOFDGEBOUW. In rode baksteen opgetrokken hoofdgebouw uit ca. 1700 op rechthoekig grondplan, bestaande uit een twee verdiepingen hoog onder..

Historische tuin- en parkaanleg

Middenweg 72
Amsterdam
HISTORISCHE TUIN- EN PARKAANLEG. De geschiedenis van parkaanleg van Frankendael gaat terug tot in 1695, toen Isaac Balde een in de hoek van..

Marmeren fontein met beelden van Neptunus, Amphitrite en Arion

Middenweg 72
Amsterdam
MARMEREN FONTEIN MET BEELDEN VAN NEPTUNUS, AMPHITRITE EN ARION. Loodrecht op de ingangspartij van het huis aan de oever van de buitengracht..

Beeld van Ceres op sokkel

Middenweg 72
Amsterdam
BEELD VAN CERES OP SOKKEL. Hardstenen manshoog tuinbeeld op het voorplein uit ca. 1700, voorstellende Ceres met korenschoof rustend tegen d..

Beeld van Bacchus op sokkel

Middenweg 72
Amsterdam
BEELD VAN BACCHUS OP SOKKEL. Hardstenen manshoog tuinbeeld op het voorplein uit ca. 1700, voorstellende Bacchus met kroon van druivenranken..

Kaart & Routeplanner


Foto's (3)