Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Postkantoor in Frederiksoord

Gebouw

Majoor van Swietenlaan 14
8382CG Frederiksoord (gemeente Westerveld)
Drenthe

Bouwjaar: 1901
Architect: C.H. Peters Peters 1901 C.H. Peters


Beschrijving van Postkantoor

Inleiding: Markant gelegen postkantoor met dienstwoning, gebouwd omstreeks 1900 in eclectische trant (zogenoemde postkantoren gotiek met gotiserende en renaissancistische motieven) in opdracht van de Maatschappij van Weldadigheid (1818). Het gebouw is uitwendig zo goed als gaaf: de indeling en sobere detaillering van het woonhuis zijn in tact gebleven; een erker uit ca. 1915 die reeds een veranda verving is na 1978 afgebroken; het kantoorgedeelte is grotendeels gemoderniseerd. Omschrijving: Uit bruin-rode baksteen opgetrokken twee verdiepingen tellend verzorgd vormgegeven gebouw op in aanleg L-vormige plattegrond waarvan de poten iets ten opzichte van elkaar verspringen; de dienstwoning is aan de achterkant toegankelijk via een aanbouw onder lessenaardak; het geheel wordt gedekt door afgewolfde schilddaken met klein overstek onder geglazuurde rode Tuiles du Nord; geglazuurde rood-aardewerken pirons; houten dakkapellen met driepasmotief; goot op bewerkte houten klossen; sierankers; banden en siermetselwerk in en rond de boogvelden in bruin-rode en strengperssteen; waterlijsten van rode geglazuurde baksteen; hardstenen plinten en vensterbanken. De zeven travee├źn tellende voorgevel is regelmatig ingedeeld door getoogde T-vensters met vast kalf en 4-ruits verdeling. In de even uitspringende ingangspartij een beklampte houten paneeldeur met profielen en gotisch vierpasmotief. In de gevel, boven de oorspronkelijke brievenbus, een gaslamp. De deur- en vensterdetaillering van de overige gevels in dezelfde trant; in de rechterzijgevel op de verdieping twee blindnissen; in de linkerzijgevel enkele vensters met tralies. Waardering: Kenmerkend postkantoor uit omstreeks 1900 van algemeen belang als functioneel onderdeel van de Maatschappij van Weldadigheid (opgericht 1818). Zie voor een toelichtende beschrijving bij ontstaan en karakter der kolonie van Weldadigheid en de aard van de bebouwing het registerblad betreffende het hoofdgebouw, Majoor van Swietenlaan 28, te Frederiksoord, bekend als Huis Westerbeek. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 421912
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Postkantoor in Frederiksoord

Hotel Frederiksoord

Majoor van Swietenlaan 20
Frederiksoord (Gemeente Westerveld)
Hotel Frederiksoord- voormalig logement. In aanleg vroeg 19e of eind 18e eeuws gebouw (voor 1818), dat oorspronkelijk slechts begane grond e..

Koloniewoning van de Maatschappij van Weldadigheid

Majoor van Swietenlaan 9
Frederiksoord (Gemeente Westerveld)
Kenmerkende KOLONIE-WONING van de Maatschappij van Weldadigheid (opgericht 1818), in aanleg XIX A, doch in de loop der tijd aangepast aan mo..

Koloniewoning van de Maatschappij van Weldadigheid

Majoor van Swietenlaan 7
Frederiksoord (Gemeente Westerveld)
Kenmerkende KOLONIE-WONING van de Maatschappij van Weldadigheid (opgericht 1818), in aanleg XIX A, doch in de koop der tijd aangepast aan mo..

Swieten Tuinbouwschool Voorm. G.A. van Swieten Tuinbouwschool (Klokkenmuseum)

Majoor van Swietenlaan 17
Frederiksoord (Gemeente Westerveld)
Voormalige Gerard Adriaan van Swieten Tuinbouwschool, thans Klokkenmuseum. Gebouw op rechthoekige plattegrond, in 1884 gesticht als G. A. va..

Koloniewoning van de Maatschappij van Weldadigheid

Majoor van Swietenlaan 5
Frederiksoord (Gemeente Westerveld)
Kenmerkende KOLONIE-WONING van de Maatschappij van Weldadigheid (opgericht 1818); in aanleg XIX A, doch in de loop der tijd aangepast aan mo..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)