Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Borgelinkmolen / Brandehofmolen in Denekamp

Molen

Lattropperstraat 25
7591PJ Denekamp (gemeente Dinkelland)
Overijssel

Bouwjaar: 1818


Beschrijving van Borgelinkmolen / Brandehofmolen

Voormalige Brandehofsmolen, gesticht in 1818 als windkorenmolen en na brand herbouwd in 1846 als koren- en pelmolen. In 1909 werd een benzinemotor geplaatst. Bij de verbouwing tot mechanische maalderij, in de loop van de 20e eeuw, zijn gaande werk, stelling, kap, wiekenkruis en kruiwerk verwijderd. De jongere aanbouwen aan de achterzijde van de molen vallen buiten de bescherming. Molen bestaande uit een hoge uit rode baksteen opgemetselde achtkante romp op een relatief hoge plint van Bentheimer zandsteen en een met riet bekleed eikehouten achtkant; deuren, ramen en luiken zijn niet alle oorspronkelijk en van verschillende maat en detaillering; staafankers. In de hoeken van de romp zijn blokken Bentheimer zandsteen verwerkt; voor de ingang ligt een bordes van Bentheimer zandsteen; links van de ingang bevindt zich een dubbele gedenksteen van Bentheimer zandsteen op hardstenen consoles bestaande uit twee klimmende leeuwen die een gekroond schild houden met opschrift: L B 1818 (Lambert Brandehof) en eronder een steen met opschrift: "tot lof van god alleentot nut van iedereenen voordeel van ons beidenwas het dat wij gerusten van geen kwaad bewustden eersten steen hier leiden" Voormalige Brandehofsmolen, van algemeen belang wegens - ouderdom - materiaalgebruik - gevelsteen - relatieve gaafheid - cultuurhistorische betekenis - markante ligging. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 421910
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Borgelinkmolen
Borgelinksmolen Denekamp.jpg
Basisgegevens
Plaats Denekamp
Bouwjaar 1818
Type stellingmolen
Kenmerken achtkante bovenkruier
Vlucht 23 m
Functie korenmolen
Bestemming  Het malen van graan op vrijwillige basis
Monumentnummer  421910
Externe link(s)
Molendatabase
De Hollandsche Molen
Portaal  Portaalicoon   Molens

De Borgelinkmolen is een korenmolen in Denekamp in de Nederlandse provincie Overijssel.

De molen werd in 1818 gebouwd. Na een verwoesting door brand in 1846 werd de molen herbouwd. Tot 1927 bleef de molen op windkracht in bedrijf, daarna werd er met een elektromotor verder gemalen in een naastgelegen maalderij. De molen werd van stelling, kap en wiekenkruis ontdaan. De familie Borgelink, die de molen sinds 1870 in eigendom had, verkocht de molen in 1992 aan de Molenstichting Lattrop-Tilligte. Van 1998 tot 2002 is de molen compleet gereconstrueerd en gerestaureerd.

De molen is thans ingericht met twee koppels maalstenen die op windkracht worden aangedreven, een derde exemplaar heeft motoraandrijving. De roeden van de molen zijn 23 meter lang en zijn voorzien van het fokwieksysteem met zeilen.Monumenten in de buurt van Borgelinkmolen / Brandehofmolen in Denekamp

Israelitische begraafplaats

Knik 49
Denekamp (Gemeente Dinkelland)
Israelitische Begraafplaats.

Sint Nicolaasmolen

Ootmarsumsestraat 24
Denekamp (Gemeente Dinkelland)
Windkorenmolen "De Nieuwe Molen". Achthoekige bovenkruier op bakstenen voet, waarvan de romp gedekt is met eiken schalien. In verwaarloosde ..

Herenhuis

Nordhornsestraat 35
Denekamp (Gemeente Dinkelland)
Inleiding HERENHUIS uit ca. 1910 dat herinnert aan de oorspronkelijke rijkere dorpsbebouwing van Denekamp, markant gelegen aan een belangri..

Hervormde kerk

Grotestraat 3
Denekamp (Gemeente Dinkelland)
Hervormde Kerk. Een eenvoudig zaalkerkje uit 1810, verbouwd in 1840. De westgevel wordt geleed door vier geblokte pilasters en bekroond door..

Raadhuis

Grotestraat 1
Denekamp (Gemeente Dinkelland)
Inleiding Voormalig GEMEENTEHUIS van Denekamp, ontworpen in de periode 1919-1920 door architect K.L. Croonen (Oldenzaal) in een eclectische..

Kaart & Routeplanner


Foto's (2)