Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Duiker, kanaal en aquaduct in Eijsden

Tuin Park Landgoed

Graaf de Geloeslaan 10
6245AS Eijsden (gemeente Eijsden Margraten)
Limburg

Bouwjaar: ca. 1965


Beschrijving van Duiker, kanaal en aquaduct

DUIKER, KANAAL EN AQUADUCT. Een even ten zuiden van de voormalige zaagmolen gebouwde bij de kademuren aanliggende duiker en een hierachter aangelegd rode bakstenen deels bepleisterd kanaal, dat in een ruime curve, deels ondergronds over het erf van de voormalige zaagmolen voert en via een over de Voer gebouwd eenbogig in rode baksteen opgetrokken deel bepleisterd aquaduct het water door een aan de oostzijde van de berceau bevindende sloot in de richting van Kasteel Eijsden transporteert. Duiker, kanaal en aquaduct zijn in de jaren '60 van de 19e eeuw gerealiseerd door Richard Lamarche, toenmalige eigenaar van Kasteel Eijsden, opdat de waterstand van de slotgracht op peil gehouden kon blijven. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 421752
Laatste wijziging: 2014-12-09 19:55:05.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Duiker, kanaal en aquaduct in Eijsden

Kademuren bij voormalige zaagmolen

Graaf de Geloeslaan 10
Eijsden (Gemeente Eijsden Margraten)
KADEMUREN BIJ VOORMALIGE ZAAGMOLEN. Deels in baksteen en in mergelsteen uitgevoerde tegenover elkaar liggende kademuren, die de stroom van ..

Graanmolen van Eijsden

Molenstraat 1
Eijsden (Gemeente Eijsden Margraten)
De Graanmolen; 19e eeuwse hoeve met watermolen op de Voer, bestaande uit drie aaneengesloten, in baksteen opgetrokken en vanaf de Voer in ho..

Woonhuis- met rechthoekige omlijstingen van Naamse steen. In het bedrijfsgedeelte o.a. tweelichtkozijnen van Naamse steen. Inwendig o.a. een tegenscho ..

de la Margellelaan 20
Eijsden (Gemeente Eijsden Margraten)
Woonhuis- met rechthoekige omlijstingen van Naamse steen. In het bedrijfsgedeelte o.a. tweelichtkozijnen van Naamse steen. Inwendig o.a. een..

Kasteel Eijsden, twee hardstenen pijlers bij oprit

Graaf de Geloeslaan 8
Eijsden (Gemeente Eijsden Margraten)
TWEE HARDSTENEN PIJLERS BIJ OPRIT BOUWHUIS. Twee hardstenen in Lodewijk XVI-stijl uitgevoerde pijlers met geprofileerde sokkel en afdekplaa..

Zaagwatermolen

Graaf de Geloeslaan 10
Eijsden (Gemeente Eijsden Margraten)
VOORMALIGE ZAAGMOLEN. Voormalige zaagmolen bestaande uit een in twee delen gelede woning onder met grijze pannen gedekt zadeldak. De zuidel..

Kaart & Routeplanner


Foto's (5)