Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Zaagwatermolen in Eijsden

Molen

Graaf de Geloeslaan 10
6245AS Eijsden (gemeente Eijsden Margraten)
Limburg

Bouwjaar: 1729 (gevelsteen)


Beschrijving van Zaagwatermolen

VOORMALIGE ZAAGMOLEN. Voormalige zaagmolen bestaande uit een in twee delen gelede woning onder met grijze pannen gedekt zadeldak. De zuidelijke helft van de deels in baksteen en deels in mergelsteen opgetrokken woning dateert uit ca 1700. Waarschijnlijk werd in de 18e of wellicht 19e eeuw de noordelijke helft, waarvan het volume ongeveer identiek is aan het zuidelijke gedeelte, aangebouwd. Zuidelijke helft voor(oost-)gevel: in vier traveeën gelede gevelpartij met aan de linkerzijde de eenvoudige rechthoekige toegangsdeur met erboven een oculus met 4-ruitsvenster. Rechts van de ingangsdeur drie hardstenen tweelichtskozijnen met (per kozijn) een 4-ruitsvenster. De vensters zijn van diefijzers voorzien. Aan de onderste vensters zijn tevens luiken met geschilderd zandloper motief in rood tegen een geel fond aangebracht. Op de eerste verdieping drie 4-ruitsvensters. Linker zijgevel: beganegronds links een 6-ruitsvenster met diefijzer. In de topgevel vier kleine rechthoekige kozijnen, geplaatst in een groep van drie met een erboven in het centrum, die van oorsprong waarschijnlijk als ventilatie- en lichtopeningen dienst deden. Achtergevel: in vier traveeen gelede gevelpartij met beganegronds rechts een eenvoudige rechthoekige deur met erboven een oculus met 4-ruitsvenster. Links drie hardstenen tweelichtkozijnen met (per kozijn) 4-ruitsvensters, die van diefijzers zijn voorzien. Rechts van de deur een hardstenen kijkspleet met in het hart een kanonsgat. Op de eerste verdieping vier 4-ruitsvensters. Vensters en deuren van deze zuidelijke helft van de woning zijn van een omlijsting in hardsteen voorzien. Noordelijke helft voor(oost-)gevel: centraal een aanbouw onder met grijze pannen gedekt, haaks op de gevel staand zadeldak. Deze aanbouw, het zogenaamde turbinehuis, dateert waarschijnlijk uit 1890, toen het waterrad door een turbine werd vervangen. Aan de voor(oost-)zijde van deze aanbouw een getoogde dubbele deur. In de rechtergevel een getoogd 4-ruitsvenster. Eronder, op kelder-niveau, een bouwspoor van een getoogd venster. Ter weerszijden van de aanbouw een getoogd venster met 6-ruitsindeling. Op de eerste verdieping drie getoogde 6-ruitsvensters. Rechter zijgevel: beganegronds 3 getoogde 6-ruitsvensters. Op de eerste verdieping twee getoogde 4-ruitsvensters. Achtergevel: aan de rechter zijde een deur en erboven op de eerste verdieping een getoogd 6-ruitsvenster. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 421750
Laatste wijziging: 2014-12-09 19:55:05.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Zaagwatermolen
Eijsden-Zaagwatermolen-8.JPG
Basisgegevens
Plaats Laag-Caestert, Eijsden
Waterloop Voer
Type middenslag, later turbine
Functie zaagmolen, korenmolen, runmolen, elektriciteit
Monumentstatus Rijksmonument
Monumentnummer  421750
Externe link(s)
Database Verdwenen Molens
Lijst van rijksmonumenten in Laag-Caestert
Portaal  Portaalicoon   Molens

De Zaagwatermolen was een watermolen in de buurtschap Laag-Caestert nabij Eijsden in de gemeente Eijsden-Margraten die samen met enkele naburige watermolens gebruik maakten van het water van het riviertje de Voer.

De molen stamt uit de 18e eeuw en een gevelsteen vermeldt het jaartal 1729. De molen zaagde hout met waterkracht en heeft daar zijn naam aan overgehouden.

Even stroomopwaarts ligt de Graanmolen van Eijsden.

De molen is een rijksmonument.

Externe linksMonumenten in de buurt van Zaagwatermolen in Eijsden

Kasteel Eijsden, twee hardstenen pijlers bij oprit

Graaf de Geloeslaan 8
Eijsden (Gemeente Eijsden Margraten)
TWEE HARDSTENEN PIJLERS BIJ OPRIT BOUWHUIS. Twee hardstenen in Lodewijk XVI-stijl uitgevoerde pijlers met geprofileerde sokkel en afdekplaa..

Kasteel Eijsden, twintig stoeppalen

Graaf de Geloeslaan 8
Eijsden (Gemeente Eijsden Margraten)
TWINTIG STOEPPALEN. Twee naar elkaar toe verlopende reeksen van tien hardstenen stoeppalen aan de Graaf Geloeslaan ten oosten van het bouwh..

Kasteel Eijsden, drie marmeren sokkels

Graaf de Geloeslaan 8
Eijsden (Gemeente Eijsden Margraten)
DRIE MARMEREN SOKKELS. Drie ronde marmeren sokkels uit ca. 1900 met een band van gebundelde staven rond de voet, guirlandes met strikken ro..

Kasteel Eijsden, tuinvaas en sokkel

Graaf de Geloeslaan 8
Eijsden (Gemeente Eijsden Margraten)
TUINVAAS EN SOKKEL. Loden 19e-eeuwse kelkvormige vaas met een ronde voet met bladmotief en parelrand en een band met acanthusbladeren op de..

Kasteel Eijsden, vijver en fontein

Graaf de Geloeslaan 8
Eijsden (Gemeente Eijsden Margraten)
VIJVER EN FONTEIN. Monumentale neo-barokke hardstenen vijver met uitgeschulpte rand met in het hart van de centraal aan de zijden gelegen b..

Kaart & Routeplanner


Foto's (4)