Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Kasteel Eijsden, hydraulische pomp in Eijsden

Tuin Park Landgoed

Graaf de Geloeslaan 8
6245AS Eijsden (gemeente Eijsden Margraten)
Limburg

Bouwjaar: 1908 (geleverd)


Beschrijving van Kasteel Eijsden, hydraulische pomp

HYDRAULISCHE POMP. In kleine bakstenen met tongewelf overwelfde kelder onder het voorplein gesitueerde ijzeren mechanische waterpomp, die de slotgracht en fontein van water voorziet. Deze zogenaamde Belier Hydraulique Bollee werd vervaardigd en in 1908 geleverd door de firma Andre Leboeuf te Le Mans (Frankrijk) en werd enkele jaren geleden door het Etablissement Pierre Mengin (L'Hydro Pompe) te Montargis (Frankrijk) met de originele onderdelen gerestaureerd. De pomp wordt van water voorzien door een zijarm van de Voer en pompt het water naar een op de zolder van de ZW-vleugel van het bouwhuis geplaatst reservoir. Het reservoir, waarvan de hoge ligging de nodige stuwkracht oplevert, is met buizen met de fontein in het park verbonden. De pomp heeft een uitlaat in de overwelfde arm aan de ZO-zijde van de slotgracht. Voorts lopen vanuit de pomp enkele leidingen met aftoppunten door de tuin. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 421749
Laatste wijziging: 2014-12-09 19:55:05.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Kasteel Eijsden, hydraulische pomp in Eijsden

Kasteel Eijsden

Graaf de Geloeslaan 8
Eijsden (Gemeente Eijsden Margraten)
HOOFDGEBOUW (Kasteel Eijsden). Onderkelderd en omgracht hoofdgebouw in Maaslandse Renaissancestijl, bestaande uit een rechthoekige west- en ..

Kasteel Eijsden, tuin- en parkaanleg

Graaf de Geloeslaan 8
Eijsden (Gemeente Eijsden Margraten)
HISTORISCHE TUIN- EN PARKAANLEG. De historische tuin- en parkaanleg van Kasteel Eijsden gaat terug tot in de eerste helft van de 17e eeuw, ..

Kasteel Eijsden, Twee hardstenen blokpijlers

Graaf de Geloeslaan 8
Eijsden (Gemeente Eijsden Margraten)
TWEE HARDSTENEN BLOKPIJLERS. Twee hardstenen in Lodewijk XVI-stijl uitgevoerde blokpijlers met geprofileerde sokkel en afdekplaat, bekroond..

Kasteel Eijsden, twee hardstenen pijlers

Graaf de Geloeslaan 8
Eijsden (Gemeente Eijsden Margraten)
TWEE HARDSTENEN PIJLERS. Twee hardstenen in Lodewijk XVI-stijl uitgevoerde pijlers met geprofileerde sokkel en afdekplaat, bekroond door ee..

Kasteel Eijsden, zonnewijzer

Graaf de Geloeslaan 8
Eijsden (Gemeente Eijsden Margraten)
ZONNEWIJZER. Koperen 19e-eeuwse zonnewijzer, bestaande uit een vlakke achtzijdige plaat, die met nagels op een hardstenen achtzijdig bovens..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)