Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Kasteel Eijsden, vijver en fontein in Eijsden

Tuin Park Landgoed

Graaf de Geloeslaan 8
6245AS Eijsden (gemeente Eijsden Margraten)
Limburg

Bouwjaar: begin 20e eeuw


Beschrijving van Kasteel Eijsden, vijver en fontein

VIJVER EN FONTEIN. Monumentale neo-barokke hardstenen vijver met uitgeschulpte rand met in het hart van de centraal aan de zijden gelegen boogvormige uitstulpingen van deze rand een wapen in een cartouche. De cartouches aan de noord- en zuidzijde bestaan uit een veld met voluten, twee vissen en een schelpmotief binnen een krans van eikeloof en omgeven de wapens van respectievelijk De Geloes en De Lannoy. Aan de oost- en westzijde respectievelijk de wapens van d'Oultremont en De Liedekerke omgeven door cartouches met vis (links) en salamander (rechts) in een krans van eikeloof. In het hart van de vijver een monumentale fontein, bestaande uit een koperen bekken met vier op gelijke afstand van elkaar gesitueerde mascarones, op een naar onderen boogsgewijs uitzwenkende ronde voet. De voet staat op een urnvormig met acanthusbladeren versierd tussenstuk op een rechthoekige sokkel. Vijver en fontein werden aan het begin van de 20e eeuw ter plekke aangelegd. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 421744
Laatste wijziging: 2014-12-09 19:55:05.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Kasteel Eijsden, vijver en fontein in Eijsden

Kasteel Eijsden, drie marmeren sokkels

Graaf de Geloeslaan 8
Eijsden (Gemeente Eijsden Margraten)
DRIE MARMEREN SOKKELS. Drie ronde marmeren sokkels uit ca. 1900 met een band van gebundelde staven rond de voet, guirlandes met strikken ro..

Kasteel Eijsden, beeld op sokkel

Graaf de Geloeslaan 8
Eijsden (Gemeente Eijsden Margraten)
BEELD OP SOKKEL. Loden 19e-eeuws beeld van Mercurius op 19e-eeuwse natuurstenen sokkel. De taps toelopende sokkel is aan de zijden van vakk..

Kasteel Eijsden

Graaf de Geloeslaan 8
Eijsden (Gemeente Eijsden Margraten)
HOOFDGEBOUW (Kasteel Eijsden). Onderkelderd en omgracht hoofdgebouw in Maaslandse Renaissancestijl, bestaande uit een rechthoekige west- en ..

Kasteel Eijsden, tuin- en parkaanleg

Graaf de Geloeslaan 8
Eijsden (Gemeente Eijsden Margraten)
HISTORISCHE TUIN- EN PARKAANLEG. De historische tuin- en parkaanleg van Kasteel Eijsden gaat terug tot in de eerste helft van de 17e eeuw, ..

Kasteel Eijsden, Twee hardstenen blokpijlers

Graaf de Geloeslaan 8
Eijsden (Gemeente Eijsden Margraten)
TWEE HARDSTENEN BLOKPIJLERS. Twee hardstenen in Lodewijk XVI-stijl uitgevoerde blokpijlers met geprofileerde sokkel en afdekplaat, bekroond..

Kaart & Routeplanner


Foto's (2)